Coalitietop na klimaatoverleg: 'afspraken staan'

De top van de coalitie heeft een 'stevig gesprek' gevoerd over het klimaatakkoord. Tijdens dat gesprek is bij alle partijen de overtuiging ontstaan dat ze er met elkaar uit gaan komen. 

De spanningen die ontstonden na de stevige uitspraken van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff van dit weekend. Hij zei toen zich niet gebonden te voelen aan het akkoord en haalde fel uit naar D66-voorman Jetten die hij 'drammer' noemde.

Ook sprak Dijkhoff zijn zorgen uit over de betaalbaarheid van de maatregelen, hij vindt dat de burger niet onredelijk belast mag worden. Premier Rutte gaf vandaag aan dat daar geen sprake van kan zijn. Maar tegelijkerijd benadrukte hij nog steeds achter het akkoord te staan. 'We staan voor de doelstellingen en we staan voor de randvoorwaarden. Doel is dat dat die 49 procent reductie oplevert, maar wel op een manier dat we het ook kunnen meemaken.'

'Het was inderdaad een stevig gesprek, maar iedereen schaart zich achter de afspraken', liet Jetten na afloop weten. Dijkhoff stelde vooral verder te willen met 'het werk dat voor ons ligt' al erkent hij wel dat zijn uitspraken niet hoffelijk waren.

Ook de ChristenUnie benadrukt dat de afspraken niet veranderd zijn. 'We gaan gewoon verder. Er zijn politieke verschillen, maar we gaan hier uit komen", aldus partijleider Segers. "Dat was zo in december en dat is het vandaag nog steeds'.