Het rommelt bij Santorini

Seismologen hebben de afgelopen vierentwintig uur een aardbevingszwerm bij het Griekse eiland Santorini gedetecteerd. De aardbevingen vinden plaats op een diepte van acht tot vijftien kilometer. De magnitude is vooralsnog gering en ligt tussen de 2 en 4 op de schaal van Richter waarbij de zwaarste beving een kracht van 3.9 had.

De bevingen vinden ten zuidwesten van Santorini plaats in de richting van de Christiana Eilandengroep. De eilandengroep maakt samen met Santorini deel uit van de grotere en bekendere eilandengroep de Cycladen. Of de bevingen vulkanisch gerelateerd zijn is nog niet bekend maar zal zeker nadrukkelijk worden uitgezocht. Santorini, een eiland in de Egeïsche Zee, wordt ook wel Thera genoemd en kent een gewelddadig verleden. Het heeft veel weg van de actuele gebeurtenissen rondom de Krakatau vulkaan bij Indonesië die een soortgelijk scenario kende.

Rond 1600 voor Christus (de exacte datum is nog altijd onderwerp van discussie) was er een gigantische vulkaanuitbarsting bij Santorini die vergelijkbaar is met de uitbarsting van de Krakatau in 1883.  De eruptie was met een vulkanische-explosiviteitsindex van 7 één van de zwaarste uitbarstingen ooit gemeten. De oude stad Akrotiri werd daarbij onder vijftig meter puimsteem bedolven. Een groot deel van de vulkaan werd daarbij verwoest en is in zee gestort waarbij een tsunami van twintig tot dertig meter hoog door de Middellandse Zee trok en grote verwoestingen aanrichtte. Onder andere de havens van Kreta en Santorini werden verwoest. De eruptie ging de geschiedenisboeken in als de Minoïsche uitbarsting vanwege de Minoïsche beschaving die zich destijds op Kreta en delen van Griekenland bevond. 

Op onderstaande afbeelding (Bron: NASA) is te zien wat er tegenwoordig over is van de vulkaan bij Santorini. Rechts de overblijfselen van Thera, links het gebied wat nu bekend staat Thirasia. In het midden is de overstroomde caldera van de oude vulkaan te zien waar nu het eiland Néa Kaméni ligt. 

Satellietfoto van het huidige Santorini
Satellietfoto van het huidige Santorini

Santorini bestaat inmiddels uit zes eilanden en tegenwoordig is het eiland een favoriete vakantiebestemming bij toeristen. De laatste eruptie in het gebied van Santorini dateert uit 1950.