Russische biatletes dompelen Duitse thuisfans in rouw

In het Duitse Oberhof hebben de Russische biatletes tijdens de World Cup voor een flinke verrassing gezorgd. Met een onervaren team, op de slotloopster na, pakten de dames zowaar de winst in de estafette in bijzonder lastige omstandigheden.

Het was een chaotische wedstrijd, vol wind en sneeuw, maar de Italiaanse startloopster Lisa Vittozzi hield knap stand en wisselde als eerste. Linn Persson (Zweden) volgde op twintig seconden, met Karolin Horchler (Duitsland), Ivona Fialkova (Slowakije), Evgeniya Pavlova (Rusland) en de zeer verrassende Daniela Kadeva (Bulgarije) vlak achter zich aan.

De Duitse Franziska Hildebrand ging als tweede loopster al snel onderuit en nam de Russische Margarita Vasileva mee, waardoor Paulina Fialkova (Slowakije) en Mona Brorsson (Zweden) gezamenlijk op Nicole Gontier (Italië) aan het jagen waren. Hildebrand maakte haar fout echter meer dan goud: ze schoot tien keer raak - als enige van de toppers - en nam de leiding in handen, uitgerekend voor de Russische Vasileva. De rest lag op forse achterstand, Gontier vergooide de Italiaanse kansen compleet door bij het staand schieten acht van de acht schoten te missen, een zeldzaam vertoonde 'prestatie'.

Bij de derde groep atletes maakte Larisa Kuklina grote indruk. De internationaal nog uiterst onervaren Russische schoot foutloos en bracht haar ploeg naar de leiding door de Duitse Franziska Preuss te passeren. Preuss pakte haar voor de wissel nog wel terug en slotloopsters Denise Herrmann (Duitsland) en Ekaterina Yurlova-Percht (Rusland) vertrokken vrijwel gelijktijdig. Op veertig seconden wisselde Justine Braisaz op de Franse slotloopster Anaïs Bescond, vlak voor de Tsjechische Eva Puskarcikova. Noorwegen had prima mee kunnen doen, ware het niet dat Karoline Offigstad Knotten onderuit ging.

Herrmann sloeg bij het liggend schieten een slag door in tegenstelling tot de langzamere Yurlova foutloos te schieten, maar staand ging het fout: Herrmann kon de zege zo goed als veilig stellen, maar ging flink de mist in en moest twee strafronden langlaufen. Yurlova vermeed de strafronde en kon zo vijftig seconden voor Herrmann en Puskarcikova de slotronde in. Herrmann stelde de tweede plek voor Duitsland dan toch nog veilig, Puskarcikova hielp Tsjechië naar plek drie en de vroege Italiaanse koploopsters eindigden als vijftiende.

Voor Oostenrijk sloeg het noodlot overigens al binnen enkele minuten toe: startloopster Lisa Theresa Hauser ging hard onderuit, brak haar geweer in twee stukken en kreeg vervolgens een reservegeweer aangereikt wat al een half uur sneeuw stond te vangen. Dat ding functioneerde ook niet en daarmee was het voor Hauser en dus het Oostenrijkse team gelijk klaar.