Nederland en Polen organiseren WK volleybal 2022 voor vrouwen

Nederland en Polen mogen in 2022 het WK Volleybal voor vrouwen organiseren. Dat heeft wereldvolleybalbond FIVB zaterdag bekendgemaakt. De beoogde speelsteden in Nederland zijn Arnhem, Apeldoorn en Rotterdam.

De Nevobo bereidde de afgelopen jaren een bid voor in samenwerking met de Provincie Gelderland, Rotterdam, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sportmarketingbureau TIG Sports. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Nederland het WK Volleybal (mannen of vrouwen) mag organiseren. In 2015 werd wel het WK Beachvolleybal in Nederland gespeeld.

De Nederlandse volleybalsters van bondscoach Jamie Morrison eindigden in oktober in Japan op het laatste WK op de vierde plaats, de hoogste eindklassering in de geschiedenis. Zowel Nederland als Polen hebben de laatste jaren bewezen grote volleybalevenementen te kunnen organiseren. Zo organiseerde Nederland in 2015 het WK Beachvolleybal, terwijl Polen in 2014 het WK voor mannen hostte.

"De FIVB is verheugd dat het twee echte volleyballanden heeft gevonden als gastheer voor het WK Vrouwen 2022. Nederland en Polen staan bekend om hun liefde voor sport en hun vermogen om evenementen van wereldklasse te organiseren. De bidprocedure was zeer competitief, maar wij zijn unaniem van besluit dat het gezamenlijke bid van Nederland en Polen er bovenuit stak. Beide landen worden verbonden in hun passie voor volleybal. Wij zijn ervan overtuigd dat Nederland en Polen een geweldige show gaan opvoeren in 2022. Voor de atleten wordt het een ultieme belevenis terwijl de fans, zowel binnen als buiten de venues, van het beste entertainment worden bediend", aldus Ary Graça president van de FIVB. 

De Nevobo komt later met de details over het WK van 2022. China en Japan waren de andere kandidaten om het WK te organiseren. Het WK voor mannen in dat jaar werd eerder al toegewezen aan Rusland.