Saudische Twittertiener arriveert in Canada

Erg vermoeid, maar breed lachend. Zo arriveerde de 18-jarige Rahaf Alqunun vandaag op het vliegveld van Toronto in Canada. Gekleed in een Canada-vest met een UNHCR-pet op haar hoofd. Canada heeft haar asiel verleend, waardoor een hectische week voor haar eindigde.

Lees meer over Rahaf, hier, hier en hier.

Ze werd begeleid door de Canadese minister van Buitenlandse zaken Chrystia Freeland. "Dit is Rahaf Alqunun, een erg dappere nieuwe Canadese", zei ze.

Gisteren heeft de Canadese premier Justin Trudeau bekend gemaakt dat Canada haar asiel heeft verleend. Haar situatie heeft weer eens voor het voetlicht gebracht dat de rechten voor vrouwen in Saudi Arabië slecht zijn. Veel vrouwen ontvluchten hun familie vanwege mishandelingen maar worden daarna gepakt en weer teruggebracht. Wel zet Rahafs zaak de toch al niet al te beste relatie van Canada met Saudi Arabië verder op scherp. De Saudische regering heeft nog niet gereageerd en ook was er niets van te zien op Saudische media.

"Canada staat voor vrouwenrechten over de hele wereld. Wij vinden dat vrouwenrechten een belangrijk mensenrecht is", aldus Chrystia Freeland. Ook verwelkomde ze Rahaf in Canada. "Het was me een genoegen om haar welkom te heten in haar nieuwe thuisland. Ze is uiteraard erg moe van de lange reis, maar het was haar eigen keus om iedereen te begroeten. Ze wil laten zien dat ze hier is, dat ze gezond is en dat ze erg gelukkig is in haar nieuwe thuisland".