Rutte slaat bedreigers liefst in elkaar

Premier Mark Rutte heeft op zijn wekelijkse persconferentie gezegd dat hij mensen die met oud en nieuw hulpverleners bedreigen, het liefst persoonlijk in elkaar zou willen slaan. "Maar dat gaat niet", voegde hij eraan toe.

"Dus wat je moet doen is als samenleving een antwoord hierop formuleren, en dat is uitermate lastig", aldus de premier. "De wetgeving ligt er om het geweld tegen hulpverleners zwaarder te bestraffen, maar ja, ook mijn handen jeuken om bijna zelf dan maar rechter te worden. En dat kan natuurlijk niet", benadrukte hij nog eens.

Volgens Rutte hebben maatregelen om voor een veilige jaarwisseling te zorgen, onvoloende gewerkt. Hij noemt het frustrerend "dat we er als samenleving blijkbaar niet in slagen om kinderen en vrienden te zeggen dat dit niet kan".

Gewelddadigheden tegenover de politie waren in vergelijking met vorig jaar verdubbeld. De incidenten rond oud en nieuw, waaronder die met vuurwerk, worden de komende tijd geëvalueerd. Het kabinet hoopt over twee maanden met conclusies te komen, meldt de NOS.