Dagzege Karginov, De Rooy levert opnieuw tijd in

Andrey Karginov heeft na de derde etappe ook de vierde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Rus was in zijn Kamaz op weg naar Tacna anderhalve minuut sneller dan de Liaz van Martin Macek. De Tsjech verloor in de slotfase tijd waardoor een dagzege hem door de neus geboord werd. Gerard de Rooy kende wederom problemen met zijn Iveco en verloor een half uur.

Karginov kwam als beste uit de startblokken, maar onderweg reed Macek het verschil dicht en nam zelfs even een voorsprong van vijf minuten op de Rus. Deze sloeg in het loodzware slot echter terug en greep de dagzege voor Macek en Airat Mardeev die al ruim twaalf minuten toegaf. Beste Nederlander was Janus van Kasteren op een knappe zevende plaats met negentien minuten achterstand.

Team De Rooy werd als de uitdager van Kamaz gezien, maar van die hoop is weinig meer over na vier etappes. Maurik van den Heuvel deed het met een half uur achterstand op plek tien nog het beste. Hij bleef bij kopman De Rooy die bandenproblemen had. Ton van Genugten startte door diverse problemen ruim twee uur later dan gepland aan de etappe en verloor uiteindelijk 49 minuten. Federico Villagra stond van het team het hoogste in het klassement, maar de Argentijn kreeg te maken met een kapotte uitlaat en kan een goed klassement vergeten.

In het klassement leidt Eduard Nikolaev nog altijd, maar de kopman van Kamaz zag Karginov tot op minder dan vijf minuten naderen. Derde is Dmitry Sotnikov met de derde Kamaz op ruim acht minuten. De Rooy is vijfde op 1.43 uur. Van Genugten een Van Kasteren staan met de plekken zeven en acht ook nog in de top tien.

Vandaag rijdt de karavaan terug naar Arequipa in deel twee van een monsteretappe. De af te leggen getimede afstand is 515 kilometer.