Al-Attiyah verstevigt leiding, Ten Brinke verliest tijd in Dakar

Nasser Al-Attiyah heeft zijn leidende positie in de Dakar Rally verstevigd. De Qatarees was met zijn Toyota de snelste in het 405 kilometer lange eerste deel van de monsteretappe tussen Arequipa en Tacna. Voor Bernhard ten Brinke was er minder goed nieuws, want de Nederlander verloor bijna drie uren op zijn teamgenoot.

Al-Attiyah mocht als tweede vertrekken en bouwde gestaag zijn voorsprong uit op Stephane Peterhansel die voor hem op het parkoers reed. Het verschil tussen de Toyota en de Mini bedroeg op de streep een kleine twee minuten. De Pool Jakub Przygonski kende opnieuw een goede dag. Met de ervaren navigator Tom Colsoul naast zich reed hij naar plek drie op ruim acht minuten. Alleen Nani Roma en Sébastien Loeb bleven nog engiszins in de buurt.

Ten Brinke kende een mindere dag. De Toyota-coureur raakte na tien kilometer een steen, waarna veertig kilometer later een aandrijfas afbrak. Teamgenoot Giniel de Villiers stopte om te helpen en gezamenlijk repareerden ze het euvel. Het kostte de Nederlander evenwel bijna drie uren. Hierdoor was Erik van Loon de beste Nederlander in het dagklassement op ruim drie kwartier. De gebroeders Coronel kenden voor hun doen eindelijk een 'normale' Dakar dag met diverse problemen waardoor ze vier uren inleverden. Erik Wevers deed het met een uur achterstand juist weer erg goed.

In het klassement heeft Al-Attiyah bijna negen minuten voorsprong op Peterhansel. Roma is de nummer drie met ruim twintig minuten achterstand. Ten Brinke zakte naar plek negentien op meer dan drie uur achter zijn Toyota-teamgenoot.

Vandaag rijden de coureurs terug naar Arequipa in deel twee van de monsteretappe. Dit doen zij over 517 kilometer getimede proef.