Dubbelslag Brabec in Dakar

Ricky Brabec heeft in de Dakar Rally bij de motoren de leiding in het algemeen klassement gegrepen. De Amerikaan won de vierde etappe tussen Arequipa en Moquequa met een voorsprong van zes minuten op Matthias Walkner. Wesley Pittens was met plek 35 opnieuw de beste Nederlander.

Etappe vier is het eerste deel van een monsteretappe waarbij de coureurs na afloop zelf de service moeten doen. Pas na etappe vijf mogen de monteurs weer aan de slag. Brabec had in de 405 kilometer lange proef een late starttijd nadat hij in etappe drie veel tijd had verloren. De Amerikaan profiteerde optimaal van zijn startplek en schoof snel op naar de leiding. In de extreem lastige slotfase breidde hij zijn voorsprong fors uit tot zes minuten.

Na Walkner bleef alleen Toby Price met zeven minuten achterstand nog in de buurt. De rest verloor dertien minuten of meer. Grote verliezers waren de winnaars van de derde etappe. Xavier de Soultrait mocht het spoor uitzetten en leverde 23 minuten in. In zijn kielzog verloor klassementsleider Pablo Quintanilla 20 minuten.

In het klassement is Brabec nu de nieuwe leider met iets meer dan twee minuten voorsprong op Quintanilla. Price is de nummer drie met een achterstand van vier minuten. Pittens staat 39e op ruim drie uur van Brabec.

Vandaag rijden de coureurs terug naar Arequipa over 517 kilometer zandpaden en duinen.