De Soultrait wint op loodzware Dakardag

Xavier de Soultrait heeft de loodzware derde etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Franse motorcoureur was een van de weinigen die de 331 kilometer richting Arequipa goed wist af te leggen. Klassementsleider Joan Barreda Bort moest zelfs opgeven.

Matthias Walkner mocht het bal openen, maar de Oostenrijker verloor al snel veel tijd op Ricky Brabec die drie minuten later was gestart. Het duo verdwaalde onderweg en zij zouden niet de enigen zijn. Barreda Bort reed zich vast in een duinpan waar hij niet uit wist te komen. De Spanjaard gaf uiteindelijk op.

De Soultrait was samen met Pablo Quintanila een van de weinigen die wel het goede spoor vond en het duo sloeg vandaag een grote slag. Op de streep bedroeg het verschil vijftien seconden tussen de twee. Op ruim 2,5 minuten eindigde Kevin Benavides als derde. Van de andere toppers verloor Sam Sunderland ruim acht minuten, Toby Price veertien minuten en Brabec en Walkner zelfs ruim twintig minuten.

Bij de Nederlanders kende Wesley Pittens een uitstekende dag. Hij navigeerde naar de 26e plaats op 50 minuten achterstand. Mark Tielemans eindigde op ruim een uur als 33e.

In het klassement leidt Quintanila met ruim elf minuten voorsprong op Benavides. Sunderland is op twaalf minuten de nummer drie. Beste Nederlander is Pittens op plek 36 met 2.27 uur achterstand.

Morgen rijden de coureurs van Arequipa naar Tacna met een getimede proef van 405 kilometer.

Barreda Bort geeft ontredderd op (Foto: Pro Shots/Action Images)
Barreda Bort geeft ontredderd op (Foto: Pro Shots/Action Images)