Tweede dagzege voor Nikolaev, De Rooy tweede

Eduard Nikolaev heeft de tweede etappe van de Dakar Rally 2019 op zijn naam geschreven. De Kamaz-coureur won gisteren al de eerste proef en was vandaag op weg naar San Juan de Marcona opnieuw de snelste. Gerard de Rooy eindigde op plek twee.

De Rooy opende in de 342 kilometer lange proef als snelste, maar Nikolaev trapte het gas daarna dieper in en liep op de finish uit naar een voorsprong van 2.39 minuten. Dmitry Sotnikov eindigde op ruim vijf minuten als derde, voor Federico Villagra en Ton van Genugten die bijna de gehele dag zonder voorruit reed. De reden hiervoor was dat de motorkap tegen het raam was geklapt en voor schade zorgde. Maurik van den Heuvel reed de achtste tijd.

Martin van den Brink had minder geluk. De Nederlander had op een duin motorische problemen met zijn Renault-truck en ging viermaal over de kop. Na lange reparaties kon hij verder rijden. William de Groot ging helemaal niet meer van start nadat hij in etappe 1 van een duin klapte en het chassis van zijn DAF beschadigde.

In het klassement heeft Nikolaev ruim vier minuten voorsprong op De Rooy en zeven minuten op Villagra. Van Genugten is op ruim tien minuten de nummer vijf, terwijl Van den Heuvel de top tien afsluit.

Morgen rijden de coureurs naar Arequipa waarbij de getimede proef 331 kilometer bedraagt.