Egypte vervangt Kameroen als organisator Afrika Cup 2019

Mist u al het Afrikaanse voetbal in januari? De Afrika Cup wordt dit jaar niet gespeeld in januari, maar in juni. Het toernooi wordt nu gespeeld in Egypte. Het Noord-Afrikaanse land vervangt Kameroen, waarvan in november de status van organisator werd ontnomen.

Reden om Kameroen de organisatie te ontnemen was dat het land niet genoeg voorbereid zou zijn op het toernooi. Afrikaanse landen hadden vervolgens tot het einde van 2018 de kans om zich te melden als gastland. Marokko werd genoemd als reële optie, maar de strijd ging uiteindelijk tussen Zuid-Afrika en Egypte.

Eigenlijk zou woensdag pas een besluit worden genomen over wie het toernooi zou mogen organiseseren, maar het besluit werd plotseling 24 uur naar voren gehaald. Na een stemming (zestien voor, één tegen) kwam Egypte als winnaar uit de bus. 

Het wordt de vierde keer dat Egypte de Afrika Cup organiseert. De vorige keer was in 2006, toen De Farao's in eigen land de titel pakten, en ook in 1986 en 1959 was Egypte het gastland. Twee jaar geleden verloor Egypte de finale in Gabon met 2-1 van Kameroen.

De editie van 2019 begint op 15 juni en de finale is op 7 juli. De afgelopen jaren werd het toernooi steevast in de winter gehouden, maar daar wordt nu van afgeweken om niet te dubbelen met het programma in de Europese competities. Net zoals het Europees kampioenschap en de Azië Cup zullen er voortaan 24 landen deelnemen aan de Afrika Cup.