Trump krabbelt terug over SyriŽ, Erdogan boos

De plotselinge aankondiging van president Donald Trump om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken leidde vorige maand tot zorgen bij westerse bondgenoten. Zijn voornemen de strijd tegen IS aan Turkije over te laten zou Koerdische bondgenoten in gevaar brengen. Trump krabbelt nu echter terug na druk van veiligheidsadviseur John Bolton. Turkije is woedend over diens eis dat de Koerden moeten worden beschermd.

Volgens Bolton zullen de Amerikanen het gebied pas verlaten wanneer terreurgroep IS definitief is verslagen en de veiligheid van de Koerden kan worden gegarandeerd, aldus de NOS. De veiligheidsadviseur was maandag in Ankara om te proberen die garanties van de Turkse regering te krijgen. Maar president Recep Tayyip Erdogan wil er niets van weten.

Erdogan zei in een toespraak tegen partijgenoten dat de VS een "ernstige fout" maakt door eisen te stellen aan Turkije. "Zij die zich in deze terreurcorridor bevinden, zullen hun verdiende loon krijgen", aldus Erdogan.

Turkije ziet Koerdische YPG-strijders in Syrië als verlengstuk van de verboden PKK, en Erdogans woorden laten weinig aan de verbeelding over: als hij de kans krijgt wil hij korte metten maken met de Syrische Koerden. "Als het om terroristen gaat, zullen we alles doen wat nodig is, ongeacht hun afkomst."

Nerveus
De Koerden hebben ongeveer een derde van het Syrische grondgebied in handen, wat neerkomt op bijna het hele stuk ten oosten van de Eufraat-rivier. Dit komt neer op circa tweederde van de Syrische grens met Turkije, en vooral dat maakt Erdogan nerveus. Hij vreest voor een onafhankelijk Koerdistan, waarbij Koerden in het zuidoosten van Turkije zich met geweld zouden willen aansluiten.

Het probleem voor de VS is dat zonder de Koerden het hele gebied niet alleen weer onder controle van president Bashar al-Assad kan komen, maar tevens in de Russische invloedssfeer. Maar met de Koerden kan er in ieder geval een buffer worden gecreëerd. Bovendien is er de vrees dat Turkije amper geïnteresseerd is in de strijd tegen IS en vooral de Koerden gaat bestrijden, waardoor IS een comeback kan maken - met alle gevolgen van dien.

Dreigement
Het heeft er dus alle schijn van dat de Amerikanen voorlopig niet uit Syrië zullen vertrekken. En vermoedelijk is dit weer een gevolg van een dreigement van Bolton om anders op te stappen.

Eerder deed speciaal gazant voor de anti-IS coalitie Brett McGurk dit uit protest tegen Trumps plannen voor terugtrekking. Maar ook minister van Defensie James Mattis gaf de pijp aan Maarten. Het opstappen van de havik John Bolton zou echter van een andere orde zijn, omdat Trump daarmee riskeert de steun te verliezen van de rechtervleugel van de Republikeinse partij.