Kabinet: Iran pleegde moorden in Nederland

Het kabinet zegt dat Iran vrijwel zeker achter twee moorden in Nederland zit op mensen met een Iraanse achtergrond. Het gaat om Mohammad Samadi en Ahmad Nissi, aldus de NOS. Eerstgenoemde was in Iran ter dood veroordeeld wegens een bomaanslag, de ander richtte een beweging op die strijdt voor onafhankelijkheid van een arabische regio in het westen van Iran. De EU legt sancties op.

Samadi werd in 2015 in Almere vermoord, en Nissi in 2017 in Den Haag. Er worden EU-sancties opgelegd aan het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid en aan twee betrokkenen. Verdere sancties zijn niet uitgesloten. Nederland wees al eerder Iraanse diplomaten uit, en naar nu blijkt hield dit verband met deze zaak.

Iran heeft nog niet op de beschuldigingen en de sancties gereageerd. "Maar de overheid zei wel dat het vreemd is dat een man die in Iran een moordaanslag heeft gepleegd, waarbij 70 mensen omkwamen, gewoon vrij in Nederland kan wonen", zegt correspondent Thomas Erdbrink.

Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer staan achter de sancties, maar de PVV noemt ze lachwekkend. Kamerlid Gidi Markuszower vindt dat alle diplomatieke banden met Iran moeten worden verbroken. "Met de duivel voer je geen gesprek."