Twittertiener mag naar Australië als verhaal klopt

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Australië heeft verklaard dat de 18-jarige Saudische Rahaf Mohammed naar Australië mag en een humanitair visum kan krijgen, mits haar verhaal klopt en bevestigd wordt door de UNHCR.

Lees hier meer over Rahaf Mohammed.

De tiener heeft de islam afgezworen, werd 6 maanden opgesloten omdat ze haar haar had afgeknipt, is geslagen door haar broer, gedwongen om te bidden en een hidjab te dragen en is doodsbang voor haar vader die een Saudische gouverneur is. Ze is ervan overtuigd dat ze vermoord wordt als ze in handen komt van haar familie. Ze ontvluchtte haar familie tijdens een familieuitje in Koeweit, nam een vliegtuig naar Australië met een tussenstop in Bangkok, werd daar opgevangen door een man met een bordje met haar naam in zijn handen die haar paspoort afnam, kon zich barricaderen in een hotelkamer met als enig wapen haar smartphone en twitterde naar alles en iedereen wat haar situatie was. Na enige tijd kreeg de VN toegang tot haar en heeft haar in bescherming genomen. Later zijn haar broer en vader ook in Bangkok aangekomen.

"De Australische regering is verheugd dat mevrouw Rahaf Mohammed Alqunun haar claim op bescherming laat beoordelen door de UNHCR", aldus een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. "De (Australische) regering heeft bij de Thaise regering en het kantoor van de UNHCR in Bangkok verklaringen afgelegd over haar ernstige bezorgdheid over deze kwestie en de noodzaak om de bewering van Alqunun snel te laten beoordelen. Elke aanvraag  voor een humanitair visum zal zorgvuldig worden overwogen zodra het UNHCR-onderzoek is afgerond."