Al-Attiyah wint eerste etappe, Ten Brinke achtste

Nasser Al-Attiyah heeft de eerste etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Qatarees snelde met zijn Toyota naar een tijd van 1.01,41 uur over de 84 kilometer in de duinen rond het Peruviaanse Pisco. Beste Nederlander was Bernhard ten Brinke die met de Toyota op ruim drie minuten achtste werd.

Al-Attiyah is erop gebrand om Toyota eindelijk de eindzege te bezorgen en de Qatarees sloeg direct een gat van bijna twee minuten met Carlos Sainz, de winnaar van vorig jaar. De Spanjaard stapte na het stoppen van het fabrieksteam van Peugeot over naar Mini dat dit jaar met een nieuwe buggy het opneemt tegen de vierwiel aangedreven Toyota's. De Pool Jakub Przygonski eindigde op precies twee minuten verrassend als derde.

Bij de Nederlanders ging Ten Brinke snel van start met een derde tijd op 40 seconden achterstand op het eerste meetpunt. Hij zakte in het vervolg iets terug naar plek acht. Dat is een stek beter dan de Brit Harry Hunt die genavigeerd wordt door de Nederlader Wouter Rosegaar. Van de andere Nederlanders is alleen Michiel Bekx nog niet gefinisht.

Morgen rijdt de karavaan verder naar San Juan de Marcona waarbij 342 kilometer getimede proef is.

Nasser Al-Attiyah tijdens de etappe van vandaag (Pro Shots / Action Images)
Nasser Al-Attiyah tijdens de etappe van vandaag (Pro Shots / Action Images)