Vijf aanhoudingen bij drie incidenten bij station Zwolle

Een arrestatieteam heeft vanmiddag twee mannen uit een trein gehaald bij station Zwolle. Het station werd afgesloten en het treinverkeer stilgelegd.

De twee werden geboeid en geblinddoekt door zwaarbewapende agenten met kogelwerende vesten afgevoerd. Ook de andere passagiers moesten met hun handen op hun hoofd de trein verlaten. Nadat de twee mannen waren aangehouden mochten de andere passagiers naar het perron lopen. Hierna deed de politie onderzoek in de trein. Rond half vier werd de trein weer vrijgegeven. Wat de reden was voor deze aanhouding is (nog) niet bekend.

Update 16:22 uur:
Het station in Zwolle is vanmiddag nogmaals ontruimd. Er zijn nog twee verdachten aangehouden. De eerste twee aanhoudingen zouden zijn gedaan vanwege een bommelding, volgens de politie zijn deze andere verdachten aangehouden voor "een andere situatie".

Het treinverkeer komt langzaam weer op gang, maar volgens een woordvoerder van de NS kan het nog wel even duren voordat alles weer normaal loopt.

Update 16:25 uur:
Volgens de politie op Twitter zou er bij een derde incident een man met een bijl zijn aangehouden. Hiermee komt het aantal incidenten op drie en het aantal aanhoudingen op vijf.

Update 07-01-2019 08:00 uur:
De eerste twee mannen werden aangehouden na een melding vanuit de trein van Emmen naar Zwolle. Een medepassagier had een man op het station van Emmen een verdachte opmerking over een mogelijk explosief in de trein horen roepen en belde hierop later vanuit de trein met de politie. De trein werd ruim voor het station van Zwolle stilgezet, waarop alle passagiers één voor één door het arrestatieteam uit de trein werden gehaald. Twee mannen (leeftijd en woonplaats onbekend) werden aangehouden en ingesloten op het bureau. Uit voorzorg werd het station ontruimd. Na het incident werd de trein uitvoerig geïnspecteerd. Hierbij werd niets aangetroffen.

Inmiddels zijn de twee verdachten vrijgelaten. De politie onderzoekt het incident verder. De politie wil graag in contact komen met getuigen die tussen 13.00 en 13.15 uur op het perron in Emmen of later in de trein naar Zwolle iets opmerkelijks hebben gezien of gehoord. Zij worden verzocht te bellen met 0900-8844.

Roken op het toilet
Kort nadat het station was vrijgegeven kwam een nieuwe melding over twee verdachte mannen binnen bij de meldkamer van de politie. Hierop werd (een gedeelte van) het station wederom kort ontruimd. De mannen hadden zich opgesloten in het toilet van de trein – een andere dan de reeds ontruimde trein- en bleken daar te hebben gerookt. De twee werden aangehouden en eveneens ingesloten op het bureau. De twee werden direct na verhoor met een reprimande heengezonden.

Man met bijl
Kort hierna werd door de leden van het arrestatieteam die daar nog aanwezig waren, voor het station een vijfde verdachte aangehouden. De politie had tijdens de eerste twee incidenten een melding over deze man gekregen vanuit het centrum van Zwolle. Door een getuige was gezien dat de man een bijl bij zich had. Aan de hand van het signalement dat de getuige doorgaf werd de man, een 32-jarige Zwollenaar, kort daarna herkend op het station. Hierop werd hij aangehouden. De man had bij de aanhouding de bijl bij zich. Deze bijl werd in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Voor zover bekend heeft de man niemand bedreigd met de bijl.