We Are Here kan uitzetting Ezzedine naar Soedan niet voorkomen

'We Are Here', de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die zich in Amsterdam ophoudt, heeft een oproep gedaan om de uitzetting van de Soedanees Ezzedine Rahmatalah te voorkomen. Die uitzetting staat gepland voor zaterdag.

De Soedanees zou in groot gevaar zijn als hij terug zou moeten naar Soedan, schrijft We Are Here in een persbericht. De vrees is dat hij zal worden gemarteld en zelfs vermoord. Amnesty International onderzoekt op dit moment de zaak.

Rahmatalah komt uit Darfur, een conflictgebied in Soedan. Het huidige politieke klimaat in het land staat op scherp. Sinds december vorig jaar gaat er opnieuw een golf van protest door het land, die met harde hand wordt neergeslagen door de Soedanese overheid. Amnesty International spreekt van 37 doden vorige maand en van structurele 'onderdrukking van mensenrechten'. De grote onrust in het land en het feit dat Rahmatalah al eerder is gemarteld in Soedan, zijn redenen voor grote onrust bij We Are Here

De groep doet de oproep op hun Facebookpagina. Ze willen graag dat de vliegtuigmaatschappijen die de vlucht van Rahmatalah morgen uit gaan voeren, KLM en Kenya Airways, de uitzetting voorkomen. Ook roepen ze mensen op om het bericht massaal te delen op sociale media. Dat laatste is nu 110 keer gebeurd op Facebook. 

Rahmatalah zal gebruik maken van vlucht KL565 door KLM van Schiphol naar Nairobi. Indien mensen Rahmatalah uit willen zwaaien; deze vlucht vertrekt op zaterdag 5 januari om 12:00 uur.

Update 15:00
Vlucht KL565 is met Rahmatalah aan boord met een half uurtje vertraging vertrokken richting Nairobi. De vlucht is een half uur vertraagd vanwege protesten van enkele passagiers. Twee demonstranten die weigerden te gaan zitten zijn volgens We Are Here uit het vliegtuig gehaald, waarna Rahmatalah zijn terugreis kon vervolgen.