'Oudste mens ooit werd 59 jaar'

De Française Jeanne Calment staat al sinds haar dood in 1997 te boek als oudste mens ooit, in elk geval voor zover bekend. Ze werd geboren op 21 februari 1875 en overleed op 4 augustus 1997, 122 jaar en 164 dagen jong. "God is me vergeten", zo zei ze ooit...maar klopt dit alles eigenlijk wel? 

Nikolaï Zak, een Russische wiskundige, had het gevoel dat er iets niet in de haak was en trok op onderzoek uit. Samen met de Russische gerontoloog Valeri Novosselov spendeerde hij maanden aan het analyseren en bestuderen van allerlei bronnen: biografieën, interviews, foto's, getuigenissen en uiteraard de archieven van het Franse Arles, de woonplaats van Calment.

"We konden maar tot één conclusie komen: Jeanne Calment's dochter Yvonne heeft haar identiteit overgenomen", beweert Zak in een studie die hij publiceerde op het internationale ResearchGate. In 1934 overleed Yvonne volgens de officiële bronnen aan longvliesontsteking, maar de Russen beweren dat niemand minder dan Jeanne zelf destijds overleed op slechts 59-jarige leeftijd.

Yvonne zou de identiteit van haar moeder vervolgens over hebben genomen, zodat ze het betalen van belasting op de erfenis kon vermijden. In 1997 zou dus ook niet de al lang dode Jeanne, maar Yvonne zijn overleden, slechts 99 jaren jong. Onder meer een oude identiteitskaart uit de jaren dertig leverde het (in Zak's ogen) bewijs: de kleur van de ogen, de lengte en gelaatstrekken komen niet overeen met die van de 'oude' Jeanne.

Tijdens 'Jeanne' Calment's leven was er overigens ook al de nodige twijfel. Sterker nog, naarmate ze door haar leeftijd beroemder werd zou ze oude foto's hebben laten verbranden, volgens de onderzoekers nog een reden om aan haar 122-jarige leeftijd te twijfelen. Jean-Marie Robine, de gerontoloog en demograaf die Calment's leeftijd officieel valideerde voor het Guinness Book of Records, heeft in een reactie laten weten geen enkele twijfel te kennen.