NFL: Twaalf teams jagen op Super Bowl, play-offs gaan beginnen

In de NFL zijn alle twaalf teams bekend die in de play-offs gaan strijden om een plekje in de Super Bowl. In het weekeinde stonden de laatste wedstrijden van het reguliere seizoen op het programma, met daarin nog drie te verdelen plekken voor de play-offs.

Negen plekken waren al verdeeld: de Los Angeles Rams, Kansas City Chiefs, New Orleans Saints, Chicago Bears, Los Angeles Chargers, Dallas Cowboys, Houston Texans, New England Patriots en Seattle Seahawks waren al zeker van het postseason, hoewel niet alle teams al wisten of ze een bye zouden krijgen voor de eerste ronde.

Tennessee Titans of Indianapolis Colts
In Nashville speelden de Tennessee Titans en de Indianapolis Colts tegen elkaar, met een duidelijke inzet: een plek in de play-offs. Resultaten in andere wedstrijden konden een betere positie opleveren, maar de winnaar zou zeker zijn van de play-offs. Colts-quarterback Andrew Luck bereikte Dontrelle Inman in het eerste kwart en Eric Ebron in het tweede kwart, beiden voor een touchdown, terwijl Jayon Brown (Titans) voor een interception return touchdown zorgde: 7-14.

Via field goals van beide teams werd net 10-17, waarna Ryan Hewitt op aangeven van Luck scoorde, net als Luke Stocker (Titans) op een pass van Blaine Gabbert: 17-24. In het vierde kwart gooiden de Colts de boel in het slot: een field goal van Adam Vinatieri en een 8-yard touchdown run van Marlon Mack zorgden voor de 17-33 winst en een plek in de play-offs.

Titans - Colts (Bron: YouTube)

Baltimore Ravens of Pittsburgh Steelers
De Baltimore Ravens speelden thuis tegen de Cleveland Browns, een duel tussen rookie quarterbacks Lamar Jackson (Ravens) en Baker Mayfield (Browns). Jackson scoorde twee rushing touchdowns, Mayfield hield het spannend met een paar schitterende touchdown passes op Breshad Perriman en Jarvis Landry.

Bij 26-17 zorgde een 1-yard pass van Mayfield op Antonio Callaway nog voor flink wat spanning (26-24), maar de Ravens hielden stand en braken zo de harten van de Pittsburgh Steelers. Die hadden met 16-13 gewonnen van de Cincinnati Bengals, maar door de zege van de Ravens was het alsnog de ploeg uit Baltimore - en niet de Steelers - die het play-offplekje veroverde.

Ravens - Browns (Bron: YouTube)

Minnesota Vikings of Philadelphia Eagles
De laatste plek ging tussen de regerend kampioenen, de Philadelphia Eagles, en de Minnesota Vikings: bij verlies van de Eagles op bezoek bij de Washington Redskins zouden ze er sowieso uit liggen, als de Eagles wonnen moesten de Vikings in elk geval zelf ook winnen. Dat lukte niet: de Chicago Bears waren met 10-24 te sterk in Minnesota en de Eagles maakten het in Washington nauwelijks spannend.

Quarterback Nick Foles speelde ijzersterk, stelde Alshon Jeffery en Nelson Agholor (twee keer) in staat een touchdown te scoren en leidde zijn ploeg zo naar de 0-24 zege én een plek in de play-offs.

Redskins - Eagles (Bron: YouTube)

Programma play-offs NFL, eerste ronde (NL tijden, tegenstander bij winst tussen haakjes)
5 januari, 22.35 uur; Houston Texans - Indianapolis Colts, AFC wildcard play-off (New England Patriots)
5 januari, 02:15 uur; Dallas Cowboys - Seattle Seahawks, NFC wildcard play-off (New Orleans Saints)
6 januari, 19:05 uur; Baltimore Ravens - Los Angeles Chargers, AFC wildcard play-off (Kansas City Chiefs)
6 januari, 22:40 uur; Chicago Bears - Philadelphia Eagles, NFC wildcard play-off (Los Angeles Rams)