Vrouwenmars CaliforniŽ afgelast vanwege gebrek aan diversiteit

Helaas voor de vrouwen die mee wilden doen aan de Vrouwenmars die in januari in de Amerikaanse stad Eureka gehouden zou worden. De gezellige wandeling gaat niet door. Reden? Er zouden teveel blanke vrouwen meedoen.

De mars zou op 19 januari gehouden worden, ter herinnering aan de allereerste Vrouwenmars die in 2017 gehouden werd, een dag nadat Donald Trump tot president werd gekozen. De organisatoren gaan nu bekijken of de mars misschien op internationale vrouwendag gehouden kan worden, in maart.

Een uitgebracht persbericht met de bizarre uitleg werd vrijdag uitgebracht. "Tot nu toe zijn de deelnemers voornamelijk wit en dit is geen representatieve vertegenwoordiging van onze gemeenschap. Aangezien we daardoor belangrijke stemmen zullen missen, hebben we besloten meer tijd nodig te hebben om deze wel aan boord te krijgen."

Eureka, gelegen in Noord-Californië ligt in een overwegend blanke regio met 74% blanken, 12% hispanics en de rest verdeeld over onder anderen Aziaten (2%), zwarten (1%) en indianen (6%). Vrouwen die zich hadden ingeschreven begrijpen niets van het afgelasten. "We wonen in een overwegend witte buurt, dus geen wonder. Wat voor goeds doet het om het niet door te laten gaan? Het moet toch niet uitmaken welk ras zijn stem wil laten horen", aldus Amy Sawyer Long tegen een verslaggever van de New York Times.

Het landelijk bestuur van de organisatie ligt al langer onder vuur, vanwege anti-semitisme en connecties met de extremistische islamgroep rond Louis Farrakhan, Nation of Islam. Deze groep wordt, onder andere door Southern Poverty Law Center, gezien als een hate group. SPLC is een non-profitorganisatie die zicht houdt op mensenrechten in de VS en vooral rechtzaken start tegen haatpredikers.

Het bestuur van een lokale Women's March-groep in de staat Washington heeft eerder dit jaar besloten zichzelf op te heffen uit protest tegen het niet aflatende anti-semitisme van het hoofdbestuur. De vier hoofdbestuursleden zouden zich daarnaast, in plaats van als pro-vrouw, voornamelijk als anti-blanke man profileren.

Verder zullen op 19 januari in het hele land de georganiseerde vrouwenmarsen wel doorgaan, ondanks protesten tegen het hoofdbestuur.


Women's March bestuur moet opstappen (Bron: Youtube)