'RoemeniŽ te corrupt voor EU-voorzitterschap'

Roemeens president Klaus Iohannis gaf in november al toe dat zijn land waarschijnlijk nog niet rijp is om de Europese Unie (EU) te leiden. EU-ambtenaren erkennen verder dat Roemenië te weinig stappen onderneemt om corruptie te bestrijden en de rechterlijke onafhankelijkheid te waarborgen. Volgens het huidige schema zou Roemenië per 1 januari 2019 het voorzitterschap van Oostenrijk overnemen.

President van de Europese Commissie Jean-Claude Junker sprak zijn bezorgdheid uit. Hij twijfelt of de machthebbers in Roemenië wel doorhebben wat er van de EU-voorzitter verwacht wordt. "De bereidheid om naar anderen te luisteren en de eigen zorgen even opzij te zetten", missen de machthebbers in Boekarest volgens Juncker.

In november werd een verslag door de EC gepubliceerd, waarin beschreven stond hoe lastig Roemenië het heeft met betrekking tot de aanpak van corruptie. Nederlands commissaris en vice-president van de EC Frans Timmermans vertelde het als volgt. "Helaas zien we dat stappen die de afgelopen twaalf maanden zijn genomen, de vooruitgang van de afgelopen tien jaar soms volledig teniet gedaan hebben."

Dat is ook precies wat Roemeens president Iohannis erkende. "Het verslag van de Commissie en de resolutie van het Europees Parlement behandelen dezelfde dingen", zei hij. "Ze vertellen ons dat Roemenië is teruggegaan in de tijd tot vóór de toetreding tot de EU in 2007."