Egypte doodt 40 militanten na aanslag op toeristenbus

Woordvoerders van de Egyptische regering hebben zaterdag bekendgemaakt dat ongeveer veertig terroristen zijn uitgeschakeld. Tijdens drie invallen door de Egyptische geheime dienst in de Noordelijke Sinaï-regio en Gizeh, werd verder een groot aantal wapens buitgemaakt.

De regering wilde niet erkennen dat deze invallen werden uitgevoerd naar aanleiding van de terroristische aanslag op een toeristenbus van vrijdag. Bij die aanslag, vlakbij de piramides van Gizeh, lieten drie Vietnamese toeristen het leven nadat een bom hun toeristenbus trof.

Egypte zucht al jaren onder islamterrorisme en de nu uitgeschakelde groepering wordt onder meer verdacht van het plannen en uitvoeren van meerdere aanslagen op kerken, toeristenlocaties en staatsgebouwen. Het terrorisme focust zich voornamelijk op de Christelijke minderheid en de toeristen in het land.

Het land en vooral de toeristensector is na een lange serie aanslagen en het afzetten van toenmalig president Hosni Mubarak tijdens de Arabische Lente in 2011, langzaamaan weer aan het herstellen.