'We gaan ze halen' komt met lege handen terug

De actiegroep "We gaan ze halen" komt onverrichterzake terug. De Griekse regering was niet bereid om in gesprek te gaan. De groep wilde met een colonne van 50 auto's en 1 bus 150 vluchtelingen uit Griekenland ophalen, maar nauwelijks onderweg begaf de bus het al. En eenmaal aangekomen in Griekenland, waar ze hoopten op toestemming om de vluchtelingen mee te nemen, blijkt niemand van de regering met ze te willen praten.

Woordvoerder Rikko Voorberg had hier al rekening mee gehouden: "We hebben altijd gezegd dat we hoopten op een wonder. Dat is niet gebeurd. Wat er wel is gebeurd is dat het onderwerp relocatie van vluchtelingen voor het eerst sinds lange tijd weer bovenaan de politieke agenda staat." En dus keert de groep weer met hangende pootjes terug.

"Het is teleurstellend", zegt Voorberg. "Je zou willen dat er in elk geval een gesprek had plaatsgevonden. Tegelijk zijn we dankbaar dat we zoveel mensen weer eens met de neus op feiten hebben kunnen drukken. Er zouden 160.000 mensen worden verdeeld over Europa. Daar is niets van terechtgekomen."

Update 13:17 uur:
Video toegevoegd