Kerstchaos op vliegveld Frankfurt, duizenden missen vlucht

Ongeveer drieduizend passagiers hebben in het weekend hun Kerstvlucht vanaf het Duitse vliegveld Frankfurt gemist. Door een personeelstekort kon de luchtvaart de grote hoeveelheid passagiers niet meer aan en liepen de vertragingen op.

Welgeteld 88 vliegtuigen vertrokken te laat, omdat de bagage van hen die het vliegtuig niet op tijd konden bereiken, uit het ruim gehaald moest worden. Wachttijden bij de beveiligingscontroles in Terminal 1, waar voornamelijk intercontinentale vluchten naar Azië en het Midden-Oosten vanaf vertrekken, liepen op tot negentig minuten. Extra irritatie werd gewekt toen passagiers bij de boarding gate hun handbagage ook nog eens moesten laten inchecken, waardoor nóg meer vertraging ontstond.

Tijdens een normaal weekend kan de luchthaven 150.000 passagiers verwerken, maar dit weekend was dit aantal opgelopen tot 200.000. Vliegmaatschappij Lufthansa werd enorm bekritiseerd, omdat zij verreweg het minst aantal personeel rond had lopen tijdens het drukste weekend van het jaar.

Frankfurt wordt vanaf de zomer al geteisterd met vertragingen door te weinig personeel, vooral beveiligingspersoneel is lastig te vinden. Inmiddels wordt in samenwerking met de federale politie naar een oplossing gezocht, maar deze zal pas in de zomer van 2019 enige verlichting geven.