Manchester United wint met 5-1 bij debuut van Solskjaer als trainer

Ole Gunnar Solskjaer heeft een uitstekend debuut als trainer van Manchester United achter de rug.

De opvolger van José Mourinho zag zijn elftal zaterdag fris voetballen in de uitwedstrijd tegen Cardiff City, wat resulteerde in een overtuigende 1-5 zege. Het was de eerste keer dat Manchester United vijf doelpunten maakte in een competitieduel sinds de afscheidswedstrijd van Sir Alex Ferguson in mei 2013, tegen West Bromwich Albion (5-5). Manchester United klimt dankzij de driepunter naar de zesde plaats, met acht punten minder dan Arsenal en Chelsea.

Solskjaer, die tussen januari en september 2014 de scepter zwaaide bij Cardiff, voerde vier wijzigingen door ten opzichte van voorganger Mourinho. Diego Dalot en Eric Bailly begonnen op de bank; Matteo Darmian en Romelu Lukaku behoorden niet tot de selectie. Laatstgenoemde kreeg vrijaf, mogelijk vanwege persoonlijke omstandigheden. De vervangers van het viertal waren Luke Shaw, Phil Jones, Paul Pogba en Anthony Martial. Solskjaer koos voor een 4-3-3-systeem; in het vorige duel met Liverpool hanteerde Mourinho een 4-4-1-1-variant.

Het tijdperk van de nieuwe manager had bijna niet beter kunnen beginnen, want al in de derde minuut greep Manchester United de leiding. Marcus Rashford probeerde het in één keer uit een vrije trap van geruime afstand en doelman Neil Etheridge stond als aan de grond genageld na de zwabberbal. Ook de 0-2 kwam voort uit een afstandsschot: Ander Herrera probeerde het na 28 minuten op aangeven van Paul Pogba en zag zijn inzet van richting veranderd worden door linksback Greg Cunningham, waardoor Etheridge opnieuw kansloos was.

Cardiff vond even daarna echter de aansluiting. Rashford controleerde de bal in het strafschopgebied met de arm en Victor Camarasa benutte de daaropvolgende penalty, ondanks dat David de Gea de goede hoek koos. De hoop van de thuisploeg werd daarna gauw weer de grond ingeboord. Na een vlotte combinatie tussen Martial, Pogba en Lingard stond eerstgenoemde op de juiste plek om behendig de 1-3 binnen te werken. In de tweede helft bleef Manchester United aanvallen en het duurde niet lang voor het duel definitief was beslist.

The Red Devils mochten aanleggen vanaf elf meter, nadat Lingard in het strafschopgebied werd neergehaald door Sol Bamba. De aanvaller ontfermde zich zelf over de buitenkans en stuurde Etheridge de verkeerde kant op. Manchester United bleef domineren in het Cardiff City Stadium; onder meer Rashford en Jones konden de 1-5, maar ook De Gea moest tweemaal ingrijpen aan de overzijde. De angel was echter al lang uit de wedstrijd. Het leek dan ook bij 1-4 te blijven, maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Lingard er nog eentje.