Gijzelnemer NPO 3FM krijgt TBS met dwangverpleging

De 34-jarige man die in 2017 een medewerker van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft gegijzeld en bedreigd, is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Zendtijd bij de NOS en CNN
Op 17 augustus 2017 heeft de man, onder bedreiging van een mes, een medewerkster van de NPO gedwongen het NPO-gebouw binnen te gaan. Daar heeft hij haar op een stoel vastgebonden en zendtijd geëist. De man zei dat hij al jaren werd lastiggevallen door de AIVD. Volgens hem zou de wereld moeten weten wat de AIVD allemaal doet. Hij wilde zijn verhaal vertellen voor de camera’s van de NOS en CNN.

Tijdens het wachten op een cameraploeg heeft hij meerdere keren met het mes in de muur gestoken en gezegd dat hij de medewerker zou doodsteken als ze iets geks zou doen. De man heeft het slachtoffer ruim een uur in een kamer vastgehouden. Uiteindelijk heeft de politie de gijzelnemer weten te overmeesteren en de medewerkster bevrijd. Deze medewerkster heeft nog iedere dag last van de traumatische gevolgen van de gijzeling.

Ziekelijke stoornis
Na zijn aanhouding is de man twee keer ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum, omdat al direct de indruk ontstond dat hij psychisch niet in orde was. De eerste keer heeft hij niet meegewerkt aan het onderzoek door deskundigen, de tweede keer wel. Uit dat tweede onderzoek is gebleken dat hij bij de gijzeling geheel is gedreven door een waanidee, dat zijn oorzaak vindt in zeer ernstige psychische problemen. Daarom heeft de rechtbank hem voor de gijzeling en bedreiging ontoerekeningsvatbaar geacht en hem geen straf opgelegd.

Vanwege de ernst van de psychische problematiek van de man, de ernst van de feiten en vooral omdat zonder gedegen behandeling het risico op gewelddadig gedrag naar anderen in zeer korte tijd hoog kan worden als de man terugvalt in een psychose, vindt de rechtbank het noodzakelijk om de man tbs met dwangverpleging op te leggen. Er zit geen maximum aan deze behandeling.