Zweeds 'verboden-voor-mannen-festival' schuldig aan discriminatie

Het 'Statement Festival', een festival in het Zweedse Gothenborg waar vooraf werd aangekondigd dat alleen vrouwen als bezoeker werden toegelaten, is schuldig bevonden aan genderdiscriminatie. De Discriminatie Ombudsman van het Scandinavisch land meldde dat het festival 's lands anti-discriminatiewetten heeft overtreden door te zeggen dat alleen vrouwen, transgenders en non-binary-dingen tot het festivalterrein toegelaten zouden worden.

Het festival adverteerde vooral op sociale media en aangezien de organisatoren erg duidelijk waren dat het een alleen-voor-vrouwenfestival zou worden, zouden "anderen zich geremd voelen om dit festival te bezoeken", aldus de ombudsman. Toch krijgen de organisatoren geen straf, omdat er geen berichten bekend zijn van, aan de ingang, geweigerde mannen.

De organisatoren willen niet reageren, maar doen dat toch wel. "We zijn bekend met de uitspraak, maar zijn te druk om de wereld te verbeteren om te reageren", aldus een reactie op Facebook. "Het is triest dat iets waar vijfduizend vrouwen, non-binaries en transgenders als iets fantastisch hebben ervaren een paar cis-gendermannen zo op hol laat slaan. Het succes van het Statement Festival geeft aan dat er behoefte is aan een manvrij festival." 

Lees ook: Zweeds festival zonder mannen kan doorgaan

Het festival werd door comediène Emma Knyckare georganiseerd als antwoord op de vele aanrandingen van vrouwen tijdens het grootste Zweedse muziekfestival Bravalla in 2017. In 2018 werd besloten dat door de vele incidenten in de vorige editie, er dat jaar geen festival zou worden georganiseerd.

"Dit is geen oplossing", aldus Knyckare. "Het is een reactie, maar we willen geen politiek punt maken, alleen maar een veilige omgeving voor vrouwen, non-binaries en transgenders om plezier te hebben en bier te drinken zonder constant over hun schouders te hoeven kijken."


Het Statement Festival in Gothenburg (Bron: Youtube)