Saban B. moet bijna 1,5 miljoen betalen

Het gerechtshof in Arnhem heeft donderdag de al eerder wegens mensenhandel veroordeelde Saban B, in een ontnemingszaak veroordeeld tot de betaling van bijna 1,5 miljoen euro. Ook twee handlangers moeten betalen: bijna 600.000 en ruim 200.000 euro. Een derde handlanger hoeft niet te betalen. Volgens het Hof zouden zijn inkomsten ook legaal verkregen kunnen zijn. De man heeft horecagelegenheden verkocht.

Vast in Turkije
De inmiddels 48-jarige Saban B. zit al enkele jaren vast in Turkije. Dat land heeft de straffen die hem wegens onder andere mensenhandel in Nederland waren opgelegd, inmiddels overgenomen. In Nederland liep nog de ontnemingsprocedure van het geld dat hij verdiende met de mensenhandel, voornamelijk het in de prostitutie brengen van vrouwen die onder andere met geweld gedwongen werden te werken. De rechtbank in Almelo bepaalde de hoogte ven het bedrag op ruim 2 miljoen euro. Het Hof komt na een ingewikkelde berekening, en wegens de overschrijding van de redelijke termijn voor de duur van een rechtszaak, uit op bijna 1,5 miljoen.

Uitbuiting en geweld
De bende van Saban B. maakte zich schuldig aan ernstige uitbuiting van vele vrouwen, die vooral op de Amsterdamse Wallen te werk werden gesteld. Tegen de vrouwen werd veel geweld gebruikt; onder andere werden ze gebrandmerkt in de vorm van tatoeages. De man vluchtte tijdens het onderzoek naar Turkije. In 2010 werd hij bij verstek alsnog veroordeeld tot een jarenlange celstraf. Omdat Turkije geen burgers uitlevert vroeg Nederland de overdracht van het vonnis. In 2015 werd hij vastgezet om de 7 jaar en 9 maanden uit te zitten. Later kwam daar nog een straf van ruim 2 jaar bij wegens een ernstige mishandeling in 2006.