'Manchester United ontslaat Mourinho'

José Mourinho is niet langer de manager van Manchester United. De Portugees is volgens Britse media ontslagen door de teleurstellend presterende recordkampioen van Engeland.

De vicedirecteur van United, Ed Woodward, liet Mourinho dinsdagochtend op trainingscomplex Carrington in een één-op-ééngesprek weten dat het klaar was met Mourinho's loopbaan in Manchester. Zondag verloor de ploeg in de Premier League met 3-1 van Liverpool, waardoor de Mancunians inmiddels negentien punten achterstand hebben op de koploper. De 55-jarige Mourinho was sinds de zomer van 2016 als opvolger van Louis van Gaal de trainer van United.

Waarschijnlijk zullen de taken vooralsnog waar worden genomen door oud-speler en huidig assistent Michael Carrick. Mogelijk maakt hij het hele seizoen af, zodat de club alle tijd heeft om in enige rust op zoek te gaan naar een nieuwe manager. Ook de Noorse oud-speler Ole Gunnar Solskjær wordt genoemd als mogelijk tijdelijke opvolger, terwijl de eerder dit jaar bij Real Madrid vertrokken Zinédine Zidane genoemd wordt als daadwerkelijk opvolger van Mourinho.

United staat in de Premier League op de zesde plek, acht punten achter nummer vijf Arsenal. In de Champions League staat de ploeg nog wel in de volgende ronde, na een tweede plek in een groep met Juventus, Valencia en Young Boys. Mourinho was eerder trainer van FC Porto, Chelsea, Internazionale en Real Madrid en won bij United in zijn eerste seizoen gelijk twee bekers en de Europa League, na winst op Ajax.