Tot 9 jaar cel voor Syrische vluchtelingen

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag twee Syrische vluchtelingen veroordeeld tot straffen van 9 en 4 jaar, onder andere omdat ze in Syrië meevochten met de terroristische organisatie Jabath el Nusra. De officier van het Landelijk parket had twee weken geleden 9 en 6 jaar cel geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat de man die de hoogste straf kreeg opgelegd, een 27-jarige man uit Oosterhout, zich in Syrië uit ideologische motieven had aangesloten bij de gewapende strijd. De man was sluipschutter geweest, en liet zich er op voorstaan "veertien zielen op zijn geweten te hebben”. Dit gaat om een schending van de mensenrechten en het zijn en blijven oorlogsmisdrijven, aldus de rechtbank. De andere man was blijkens foto’s in ieder geval aan het werk geweest bij een checkpoint.

De twee waren in 2015 naar Nederland gekomen. In juli 2017 kwam er een ambtsbericht van de AIVD waarin gewag werd gemaakt van de sympathieën van de twee. Bovendien werd bekend dat de 27-jarige een hennepkwekerij zou hebben. Inderdaad werd in de woning van de man in Oosterhout een kwekerij aangetroffen, in drie van de vier kamers. Ook zouden er eerdere oogsten zijn geweest. De 24-jarige kreeg een lagere straf dan geëist omdat zijn aandeel bij de mensensmokkel minimaal was, aldus de rechtbank.