Aboutaleb: 'Dak- en thuislozen niet langer bekeuren'

Burgemeester Abouteleb van Rotterdam wil stoppen met het beboeten van dak- en thuislozen. Volgens hem lost het niks op, en zijn ze beter af met hulpverlening en ondersteuning. Dat zei hij gisteren tijdens een debat over het alcoholverbod voor het Wijkpark in het Oude Westen. Op dit moment is het daar van april tot september toegestaan om te drinken, maar vanwege de vele overlast wil het stadsbestuur dat nu volledig verbieden. 

Volgens de burgemeester lopen de boetes alleen maar verder op omdat ze niet betaald (kunnen) worden. Uiteindelijk worden ze dan kwijtgescholden om zo'n iemand weer een toekomst te bieden. Hij riep daarom de gemeenteraad op om met de politie en justitie te overleggen om te kijken wat er mogelijk is. 

Afgelopen week riep Beau van Erven Dorens op Instagram al op om te stoppen met het bekeuren van dak- en thuislozen. Hij deed dat toen hij onderweg was van Amsterdam naar Rotterdam, voor de opnames van 'Het Rotterdam Project' waarin hij daklozen in de stad probeert te helpen. Abouteleb refereerde in het debat dan ook naar het programma van Beau. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Amsterdam CS, gisterochtend 07:30. Ik was op weg naar Rotterdam. We moeten ophouden daklozen boetes te geven. Ze hebben geen geld en zullen nooit betalen. De boete van 90 of zelfs 140 euro (wegens slapen op straat) groeit duizelingwekkend en de dakloze zal niet betalen. Uiteindelijk gaat de dakloze de bak in, de boete blijft staan en hij zal weer niet betalen. De samenleving wordt opgezadeld met duizenden euro’s aan kosten van justitie, deurwaarders, politie en gevangenis, om een oninbare boete van 90 euro te innen en de dakloze wordt begraven onder de schulden (die hij nooit zal betalen.) Miljoenen kost het en al die verspilde energie van het ambtelijk apparaat... Het is niet links, het is niet rechts: het is gewoon dom.

Een bericht gedeeld door Beau van Erven Dorens (@beauvaned) op10 Dec 2018 om 11:54 (PST)