May blijft aan als premier, roept op tot samenwerking

De fractie van de conservatieve partij in het Britse Lagerhuis is begonnen aan de stemming over de positie van premier May.

De verwachting is dat May de stemming zal overleven, maar met een geheime stemming is niks zeker. May heeft wel beloofd de partij niet te zullen leiden richting de volgende verkiezingen maar op tijd plaats te maken voor een opvolger.

Volgens de laatste berichten heeft 80% van de stemgerechtigde parlementariërs al gestemd, waaronder premier May zelf. Mocht zij onverwacht toch verliezen dan breekt er een heel onzekere periode aan. Het kiezen van een nieuwe premier duurt minstens drie weken.

Later meer.

Update 22:50 uur: 
Premier May heeft gereageerd op de stoep bij 10 Downing Street, ze zei door te gaan als premier en morgen te vertrekken naar Brussel om daar 'aanvullende juridische en politieke garanties' te krijgen. Over de stemming zei ze: "Ik ben blij dat ik de steun van mijn collega's heb gekregen. En ik zal luisteren naar de collega's die tegen me hebben gestemd." Ze sloot af met een oproep aan alle politieke partijen om samen te werken en het land weer samen te brengen.

We sluiten daar mee ook dit liveblog af. Bedankt voor het volgen!

Update 22:33 uur: 
Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt,soms genoemd als opvolger van May, heeft May gefeliciteerd. "Haar uithoudingsvermogen, incasseringsvermogen en betrouwbaarheid hebben haar weer laten zegevieren, en haar de kans gegeven ons land een Brexit te bezorgen" 

Update 22:10 uur: 
De eerste reactie is binnen. Jacob Rees-Mogg, prominent brexiteer, spreekt van een 'verschrikkelijke uitkomst voor de premier'. Hij zegt te hebben gehoopt op een andere uitslag maar de uitkomst van de stemming wel te respecteren.

Update 22:05 uur: 
We hebben een uitslag 200 confidence tegen 117 no-confidence. May mag dus blijven. Blijf dit artikel volgen voor reacties.

Update 21:40 uur: 
We wachten op de uitslag, die wordt over 20 minuten verwacht. Maar denk niet dat het na vandaag over is met het gedoe. De harde brexiteers hebben nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid stemmen in het Lagerhuis, daar kunnen ze de deal waarschijnlijk blokkeren. Het gevaar van een no-deal is nog verre van geweken.

Update 21:16 uur: 
De huiskat van 10 Downing Street heeft ook een mening: 

Update 21:08 uur:
De stemming is inmiddels gesloten, het tellen is begonnen. 

Update 21:00 uur: 
 

Update 20:54 uur: 
 
De grootste condurrent van May, Boris Johnson, heeft zijn stem uitgebracht.

Update 20:42 uur:
De stemming is vertraagd, de uitslag komt een uur later. De nieuwe tijd is 22 uur Nederlandse tijd.