Brand en Aerts winnen Druivencross

Lucinda Brand en Toon Aerts hebben zondag de Druivencross in het Belgische Overijse gewonnen. De klassieker op de veldritkalender wordt ook wel de Moeder aller Crossen genoemd.

Door de vele regen was het parcours een modderfestijn geworden. De Britse Nikki Brammeier nam de leiding in de wedstrijd met als eerste achtervolger Brand. Ondanks dat de Nederlandse het lastig had op het glibberige technische parcours wist ze aan te sluiten bij Brammeier. Met twee ronden te gaan nam Brand de kop over.

Net voor het ingaan van de slotronde ging Brand onderuit in een afdaling. De winst leek daardoor binnen voor Brammeier maar de Nederlandse renster van Team Sunweb gaf niet op en maakte weer de aansluiting. Vooral bij het lopen kon ze tijd goedmaken. In het slot reed ze weg bij de Britse en kwam ze solo over de finish. Brammeier werd tweede. Op de derde plaats eindigde de Italiaanse Eva Lechner.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert stonden niet aan de start in Overijse. Kansen dus voor anderen om een overwinning te pakken in deze klassieker. Na de start namen David van der Poel en Aerts de leiding. Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel, Marcel Meisen voegden zich bij het tweetal aan kop. Van der Poel zou later de snelle start moeten bekopen en finishte slechts als tiende.

Halverwege de wedstrijd pakte Aerts enkele seconden op zijn ploeggenoot Van Kessel, daarachter volgden Vanthourenhout en Meisen. De zege kwam voor Aerts niet meer in gevaar. De strijd voor de tweede plaats was nog niet beslist. In de slotfase wist Vanthourenhout weg te rijden en pakte plaats twee, voor Van Kessel op de derde plaats.

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Nikki Brammeier (GBR)
3. Eva Lechner (ITA)
4. Alice Maria Arzuffi (ITA)
5. Loes Sels (BEL)
6. Ffion James (GBR)
7. Harriet Harnden (GBR)
8. Marion Norbert Riberolle (FRA)
9. Shirin Van Anrooij (NED)
10. Pauline Delhaye (FRA)

Uitslag mannen
1. Toon Aerts (BEL)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Corné van Kessel (NED)
4. Marcel Meisen (GER)
5. Kevin Pauwels (BEL)
6. Lars van der Haar (NED)
7. Gianni Vermeersch (BEL)
8. Jens Adams (BEL)
9. Tim Merlier (BEL)
10. David van der Poel (NED)