Morgen acties 'gele hesjes' in Amsterdam & Almere

Nadat de 'gele hesjes' de afgelopen weken Frankrijk terroriseerden verspreidt de beweging zich nu langzaam over Europa. Zo staan er morgen een protesten van de Nederlandse tak gepland in onder meer Amsterdam, Almere en Alkmaar. 

De gele hesjes willen vreedzaam protesteren. Uit angst voor relschoppers worden daarom in Almere geen hele hesjes gedragen. Wel worden er exemplaren als vlag gebruikt. Een woordvoerder laat wel weten dat harde acties in de toekomst niet worden uitgesloten: "Als de politiek niet luistert, dan gaat de samenleving verharden. Dan komen er acties, ook harde acties. Ook door ons, maar wat is nog niet bekend."

Premier Rutte heeft laten weten sympathie te voelen voor de gele hesjes. "We hebben allemaal een geel hesje aan." aldus Rutte. Hij zegt de acties te beschouwen als een uiting van ongenoegen. Wel laat hij weten erop te vertrouwen dat het rustig blijft. Rellen noemt hij "niet Nederlands" en zo zeg hij: we "zeggen elkaar hier wel stevig de waarheid."

FOK!nieuws is morgen aanwezig bij het protest in Amsterdam, dat start om 11:30 bij de Stopera. Gedurende de dag zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.