Zwolse basketballers domineren DBL en winnen ook in Groningen

In het MartiniPlaza in Groningen stond donderdagavond dé topper in de Dutch Basketball League op het programma: uitdager Donar ontving het Zwolse Landstede Basketbal, dit seizoen regerend met ijzeren vuist.

De Zwollenaren hadden hun eerste elf duels allemaal gewonnen, Donar stond na elf wedstrijden op negen zeges en kreeg in de eerste onderlinge ontmoeting van het seizoen de kans om te laten zien dat ze misschien toch nog wel de beste ploeg zijn.

Donar begon uitstekend en liep snel uit naar 10-3, maar dankzij onder meer Sherron Dorsey-Walker, uiteindelijk goed voor 22 punten, kwam Landstede weer in de buurt. Het door Lance Jeter geleidde Donar wist bij rust wel een voorsprong te pakken: 43-38.

Ook na rust schoot de thuisploeg weer uit de startblokken, vooral dankzij Jason Dourisseau. Tot twee keer toe kwam Donar op tien punten voorsprong, maar Kaza Kajami-Keane nam Zwolle bij de hand en dankzij een drietje van Kevin Bleeker ging Landstede met 63-64 het laatste kwart in.

Met drie minuten te spelen stond het 78-78 en de spanning was dan ook te snijden. Dankzij Noah Dahlman kwam Landstede vervolgens op voorsprong en dit keer gaven ze het niet meer weg: 84-90, waardoor Landstede na twaalf wedstrijden en twaalf zeges nu dan echt dé ploeg in de DBL is.

De Dutch Windmills uit Dordrecht gaven de Den Helder Suns met 55-76 klop, New Heroes Den Bosch had thuis weinig moeite met Apollo Amsterdam: 87-63. Basketball Academie Limburg maakte het thuis in Weert spannend tegen Aris Leeuwarden, maar hield stand en won met 63-60, de tweede zege in twaalf wedstrijden.