Undercoveractie Animal Rights levert gruwelbeelden varkensfokkerijen op

Een medewerker van Animal Rights werkte in het voorjaar undercover in het hart van de varkensindustrie van Gelderland en Noord-Brabant. Op de undercoverbeelden is te zien hoe zieke en gewonde biggen aan hun lot worden overgelaten, of het uitkrijsen bij injecties en bij het onverdoofd afsnijden van hun staartjes. Volgens campagneleider Erwin Vermeulen is het de gangbare praktijk in de varkensfokkerij: “De biggen en hun moeders leven boven hun eigen uitwerpselen op een betonnen roostervloer in kale, vaak vieze hokken. Het is een ellendig en dieronterend bestaan.”

Undercover in Lunteren en Nuenen
De undercovermedewerker solliciteerde zonder enige werkervaring voor een baan in de varkensfokkerij. Hij kon direct aan de slag bij varkensfokkerijen in Lunteren en Nuenen. Daar moest hij in de kraamstal biggen oormerken, staarten couperen, antibiotica en vaccinaties geven en de tanden van pasgeboren biggetjes slijpen. Hij zag hoe medewerkers de biggen ruw behandelden en hardhandig teruggooiden op de betonnen vloer.

Vermeulen: “Het couperen van de staart en het slijpen van de tanden zijn standaard praktijken die als routine bij de wet verboden zijn. De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken.”

Ontveld biggetje
Undercovermedewerker ‘Tom’ werd diep geraakt door een ontveld biggetje wat de volgende dag nog met dezelfde verwonding rond strompelde. “Hartverscheurend waren de momenten dat moedervarkens uit alle macht uit de kraamkooi wilden breken om hun afgepakte biggen terug te krijgen. Maar misschien nog wel vreselijker vond ik de moedervarkens die apathisch in hun kraamkooi naast hun (doodgeboren) biggen lagen.”

Mest uit biggetjes knijpen
Op de beelden is verder te zien hoe letterlijk de mest uit biggetjes wordt geknepen voor een monster en hoe zeugen rondlopen met vervormingen, uitgegroeide hoeven, tumorachtige vergroeiingen en lelijke wonden. “Varkens zijn intelligente, sociale wezens die veroordeeld zijn tot een troosteloos, ziekmakend bestaan in de vleesindustrie,” aldus Vermeulen. “Nu de feestdagen weer voor de deur staan roepen we de consument op om te stoppen met vleeseten. Dat is de enige manier om het dierenleed een halt toe te roepen.”

Veel misstanden op varkensfokkerijen
In 2017 voerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in totaal 350 inspecties uit gericht op het welzijn van varkens. De NVWA stelde 77 rapporten van bevindingen op die voor de betrokken varkenshouders kunnen leiden tot een bestuursrechtelijke boete en/of tot herstelmaatregelen. Drie keer maakte de NVWA proces-verbaal op.

Verder maakte ze 37 herstelbrieven op en deelde ze 21 schriftelijke waarschuwingen uit. De overtredingen hadden vooral betrekking op het voorgeschreven dichte gedeelte van de vloer, de maximale spleetbreedte tussen de roosterbalken, het hokverrijkingsmateriaal en de minimaal voorgeschreven oppervlakte voor de varkens. Daarnaast signaleerde de NVWA niet-nalevingen die betrekking hadden op gebouwen en behuizing, voeder- en waterverstrekking en minimumverlichting.

LET OP! De inhoud van deze video kan als schokkend worden ervaren!


©Video: Animal Rights