Zo viert Nederland de feestdagen

Nederlanders omarmen de kerstdagen. We besteden gezamenlijk ongeveer 1,5 miljard euro rond de feestdagen. Dat blijkt uit een feestdagenonderzoek dat marktonderzoeksbureau SAMR uitvoerde in samenwerking met beslist.nl.

Eindejaarssentiment loopt hoog op
Het kerstfeest wordt massaal gevierd in Nederland. 93% van de huishoudens versiert de huiskamer voor tijdens de kerstdagen en meer dan de helft legt cadeaus onder de boom. Er lijkt sprake van een zeker eindejaarsentiment. Vlak voor Kerstmis is de groep consumenten die aangeeft ‘meer te willen besteden dan vorig jaar’ met 6% gegroeid. Nederlanders creëren graag een vredige en gezellige sfeer in huis tijdens kerst en zijn bereid om hiervoor in de buidel te tasten.

Gemak dient de mens bij kerstinkopen
Het kerstbudget gaat grotendeels op aan versiering en cadeaus. Van oudsher bezochten Nederlanders massaal de drukke tuincentra en cadeauwinkels, maar consumenten shopten ook steeds vaker online. Dit jaar haalden consumenten een derde van de kerstinkopen via internet in huis.

Kunstboom wint aan populariteit
Maar liefst 93% van de huishoudens bracht het huis dit jaar in kerstsferen. De hele woning kreeg hierbij een make-over, een kwart versierde zelfs de tuin. In 80% van de huiskamers schittert een kerstboom. Dit is in 41% van de gevallen een echte spar, maar de populariteit van kunstkerstbomen groeit. Het aantal huishoudens dat kiest voor een kunstboom stijgt dit jaar van 35% naar 39%. Beslist.nl signaleert daarnaast een piek in de vraag naar witte kunstbomen

Kerstman heeft ruime blik op cadeau-assortiment
In meer dan de helft van de huiskamers liggen cadeaus onder de boom. Kerstvierders kopen voor gemiddeld vier tot vijf personen een cadeau en besteden meer dan 30 euro per geschenk. Waar de Sint vooral zoekt naar speelgoed, heeft de Kerstman een bredere blik. Elektronica, huishoudelijke apparatuur, woonaccessoires, kleding, sieraden en parfum behoren in de dagen voor de kerst tot de meest gezochte productcategorieën op online winkelcentrum beslist.nl.

Zo viert Nederland de feestdagen (Foto: Beslist.nl)
Zo viert Nederland de feestdagen (Foto: Beslist.nl)