Denemarken verslaat noorderbuur; Oranje klaar voor eerste wedstrijd op EK handbal

Op het EK handbal voor vrouwen heeft Denemarken met 30-29 gewonnen van Zweden. De Zweedse vrouwen hadden een comfortabele voorsprong van vier punten maar na een spannende tweede helft trok Denemarken aan het langste einde. Het Nederlandse team speelt zaterdag om 15.00 uur de eerste wedstrijd.

In de eerste helft werd door Denemarken en Zweden attractief en snel handbal gespeeld. Zweden nam een voorsprong maar in de tweede helft kwamen de Deense vrouwen terug en waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Met nog twee minuten te gaan had Denemarken een punt voorsprong. Door een strafbal vanaf 7 meter werd de stand gelijk. Met nog vijf seconden te gaan bracht Trine Ostergaard Denemarken opnieuw op voorsprong. Een 7-meter worp voor Zweden werd door doelvrouw Sandra Toft gestopt.

De andere wedstrijd in groep A tussen Servië en Polen eindigde in 33-26. In groep B speelden Montenegro en Slovenië hun eerste wedstrijd op dit EK. Met een eindstand van 36-32 ging de winst naar Montenegro.

Zaterdag speelt Nederland om 15.00 uur tegen Hongarije. Bondscoach Helle Thomsen heeft vijftien speelsters gekozen voor de openingswedstrijd. Door slechts vijftien in plaats van de toegestane zestien speelsters te selecteren mag in de overige wedstrijden van de groepsfase nog een extra speelster toegevoegd worden aan de ploeg.

Lynn Knippenborg en debutante Dione Housheer nemen zaterdagmiddag plaats op de tribune. Maura Visser die vrijdagmiddag alsnog toegevoegd is aan het team maakt wel onderdeel uit van de vijftien vrouwen.

De wedstrijd is live te zien op het open kanaal van Ziggo Sport. De voorbeschouwing begint om 14.30 uur en een half uur later klinkt het eerste fluitsignaal voor de wedstrijd tegen de Hongaarse vrouwen.