Oud-president George H. W. Bush (94) overleden

Oud-president George H.W. Bush is overleden. Hij werd 94 jaar oud. Bush was de 41ste president van de Verenigde Staten van 1988 tot 1993 en de vader van president George W. Bush.

Bush sr. had al langer gezondheidsproblemen. Dit voorjaar kampte hij nog met een bloedinfectie. En in april overleed zijn vrouw Barbara op 92-jarige leeftijd.

De Republikein Bush was vice-president onder Ronald Reagan en volgde hem na twee termijnen op. Was er onder Reagan een grote economische groei, onder Bush draaide de economie matig, een van de redenen dat hij de verkiezingen verloor van Bill Clinton in 1992.

Tijdens zijn presidentschap kwam er een eind aan de Koude Oorlog en de Duitse tweedeling en stortte de Sovjet-Unie in. Maar het grootste succes was wel zijn overwinning van de Golfoorlog in 1991. In 1990 had Irak onder leiding van dictator Saddam Hoessein Koeweit bezet, en een internationale coalitie onder leiding van de VS verjoeg hem weer. Ondanks dat het regime van Hoessein wankelde besloot Bush sr. niet door te stoten naar Bagdad, omdat hij bang was dat Iran hiervan zou profiteren. Zijn zoon George W. Bush maakte later alsnog een einde aan het regime van Saddam Hoessein met de tweede golfoorlog.