Sinterklaas kan 80.000 euro besparen op het printen van gedichten

Op 5 december ontvangen miljoenen Nederlanders een sinterklaascadeau, dat in veel gevallen begeleid wordt door een gedicht. Door het gebruik van het inktbesparende lettertype ‘Ryman Eco’, in plaats van het vaak standaard gebruikte Arial, kan Nederland bijna 80 duizend euro besparen bij het printen van sinterklaasgedichten. Dit blijkt uit onderzoek door beslist.nl naar het gebruik van inkt.

Tienduizenden euro's besparen op gedichten
68% van de Nederlanders viert Sinterklaas en driekwart daarvan maakt of krijgt gedichten. Als al deze geprinte gedichten in plaats van het lettertype Arial met het lettertype Ryman Eco worden afgedrukt, kan dat in totaal €79.366 besparen. Met het gebruik van het lettertype Ryman Eco kunnen er zo’n 1.7 miljoen pagina’s meer worden geprint met dezelfde hoeveelheid inkt.

Inkt duurder dan exclusieve parfum
Beslist.nl vergeleek de prijzen en het verbruik van diverse typen zwarte- en gekleurde inkt van Brother, Canon, Epson en HP. Zwarte printerinkt kost per milliliter 2,57 euro en gekleurde printerinkt kost gemiddeld 3,23 per milliliter. De gemiddelde prijzen van inkt zijn aanzienlijk hoger dan de prijzen per milliliter van onder andere benzine (0,0017 euro) of energiedrank (0,0052 euro), maar ook zelfs donorbloed (0,21 euro) of Chanel No. 5 Eau de Parfum (1,06 euro).

HP is gemiddeld het duurste merk voor inkt, zowel voor zwarte inkt (3,50 euro per milliliter) als kleur (gemiddeld 4,41 euro per milliliter). Brother is gemiddeld het goedkoopst.

Sinterklaas kan 80.000 euro besparen op het printen van gedichten (Foto: Beslist.nl)
Sinterklaas kan 80.000 euro besparen op het printen van gedichten (Foto: Beslist.nl)