WK ver weg voor basketballers na kansloze nederlaag tegen Polen

De Nederlandse basketballers hebben in de WK-kwalificatie een pijnlijke nederlaag te verwerken gekregen. In de Maaspoort in Den Bosch was Polen veel te sterk: 78-105.

Nederland kwam van 2-11 nog terug naar 10-11, maar was vervolgens volstrekt kansloos. De Polen schoten vanuit alle hoeken en standen raak, inclusief 16 uit 31 op de driepunters, tegen 5 uit 20 voor Nederland.

Bij rust was de schade met 37-53 nog enigszins te overzien, maar in de tweede helft kon de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren geen enkele weerstand bieden tegen het team van onder meer ex-NBA-speler Maciej Lampe en de Amerikaan - zonder ook maar enige Poolse connectie - AJ Slaughter.

Voor Keye van der Vuurst de Vries was er tenminste nog wat goed nieuws. Met zijn 16 jaar werd de speler van het Belgische Filou Oostende in de slotfase de jongste international ooit voor Nederland, terwijl ook de 17-jarige Rienk Mast mocht debuteren.

Nederland staat nu op de laatste plek in de groep, met nog drie wedstrijden te gaan. Zondag volgt daar de eerste van, in en tegen Hongarije. Koploper Litouwen is al zeker van het WK.