Cycleball en stuurhandstands op WK indoorfietsen

Als je denkt dat je een beetje handig bent met een fiets: think again. We keren even terug naar afgelopen weekeinde en wel naar het Belgische Luik, want daar stond het wereldkampioenschap indoorfietsen op het programma. In twee sporten werd om de medailles gestreden: kunstfietsen en cycleball.

We beginnen met het kunstfietsen, waar onder meer onderdelen met paren en singles worden gehouden. Deelnemers leveren vooraf hun geplande programma in en krijgen een bepaald puntenaantal, waar gedurende de vijf minuten durende oefening gestaag - of minder gestaag, als het echt fout gaat - punten vanaf gehaald worden door de jury. Wie het hoogste puntenaantal heeft wint, uiteraard.

Duitsland heeft natuurlijk een overdaad aan fietsen en is dan ook nogal goed in deze tak van sport. Dat leverde bij de damesparen goud en zilver op. De zussen Lisa en Lena Bringsken bleken het beste te zijn, nadat landgenotes Caroline Wurth en Sophie Nattmann in de laatste minuut van hun verder indrukwekkende oefening twee keer ernstig de fout in gingen. Lukas Kohl, eveneens uit Duitsland, won het goud bij de mannen: de tweede wereldtitel op rij voor de jongeman die dit jaar ook al de World Cup won.

Mocht je er zin in hebben: in onderstaande video van de laatste sessie in Luik beginnen Wurth en Nattmann na zo'n 1:32 uur - met de Bringsken-zusjes daar nog voor. De vier beste mannen beginnen vanaf 2:20.00 uur, met winnaar Kohl die zijn oefening op 2:44 uur aanvangt.

Vervolgens gaan we over naar het cycleball en de naam zegt het natuurlijk al: fietsen, een bal en een doel waar de eerdergenoemde bal in moet. Teams van twee strijden tegen elkaar en goals worden doorgaans met het voorwiel van de flink aangepaste fietsen gescoord. In dezelfde video spelen België en Zwitserland vanaf 1:55 uur tegen elkaar om het brons, de grote finale van het WK begint vanaf 3:08 uur en gaat tussen grootmachten Duitsland en Oostenrijk.

De laatste sessie van het WK indoorfietsen (Bron: YouTube)