Ksa waarschuwt voor piramidespel 'Geldbloem'

De Kansspelautoriteit (Ksa) waarschuwt consumenten voor het piramidespel 'Geldbloem'. Mensen worden via sociale media, met name Snapchat, Instagram en Facebook, uitgenodigd mee te doen aan dit spel. Dit spel vertoont alle kenmerken van een piramidespel. De Ksa onderzoekt dit nader, met name omdat dit spel aan populariteit lijkt te winnen. Voor het organiseren van een piramidespel kan een boete worden opgelegd.

Via sociale media worden mensen opgeroepen geld in te leggen. Welk bedrag dat is, varieert. De Ksa heeft voorbeelden gezien van 20 euro en van 100 euro. Door een bedrag te storten, zou je je een plaats aan de buitenkant (de buitenste 'rang') van de bloem verschaffen. De bloem zou 4 rangen hebben. Door anderen te werven, zou je vervolgens naar het binnenste van de bloem opschuiven. Eenmaal daar aangekomen, zouden nieuwe deelnemers geld aan jou gaan betalen via een 'tikkie'.

Volgens de Wet op de kansspelen is een piramidespel een kansspel. Zonder vergunning is het in Nederland verboden een kansspel aan te bieden. Kenmerkend voor piramidespelen is dat het overgrote deel van deelnemers zijn geld kwijtraakt, doordat de vijver aan potentiële deelnemers opdroogt.