'India wil lichaam door geÔsoleerde stam gedode Amerikaan terughalen'

De Indiase politie heeft mogelijk een van de slechtste ideeën ooit: men denkt erover na hoe het lichaam van de Amerikaanse missionaris John Allen Chau van North Sentinel Island afgehaald kan worden.

De 26-jarige Chau trok eerder deze maand naar het eiland in de Golf van Bengalen. Een absoluut Darwin Award-waardig plan, want op dat eiland woont al tienduizenden jaren een zeer geïsoleerde stam: de Sentinelezen, die alles en iedereen met pijlen beschieten bij pogingen tot benadering.

Chau kwam deze mensen wel even tot de leer van Jezus bekeren, waarop de Sentinelezen hem eerst nog de kans gaven op te rotten. Dat deed Chau niet, met als gevolg dat de bewoners van het eiland hem vakkundig bekeerden tot een met pijlen doorboord lijk.

Volgens lokale vissers hebben de leden van de stam het lichaam van Chau op het strand begraven. Dat deden ze in 2006 ook met twee vissers, die vast kwamen te zitten bij het eiland. De vissers werden een paar dagen later opgegraven en aan bamboepalen gehangen, met het gezicht naar de oceaan.

De autoriteiten in India bekijken nu de opties om Chau's lichaam terug te halen, waarbij men de eventuele opgraving als enige geschikte mogelijkheid ziet. "We willen de boel niet bestormen en willen geen confrontatie. We hopen een methode te vinden om de stam mogelijk te benaderen", aldus politiechef Dependra Pathak.

Dat laatste is reden tot zorg, want benadering van de stam zou een bizar slecht idee kunnen zijn. Mensen die naar het eiland gaan lopen dan het risico om ook vermoord te worden, maar erger nog, de gezondheid van de Sentinelezen - waar er vermoedelijk 50 tot 500 van zijn - komt dan serieus in gevaar.

Antropoloog Kanchan Mukhopadhyay lijkt wat realistischer: "Chau is tegen de regels naar het eiland gegaan en dat is een duidelijke schending van de wil van de Sentinelezen. Zijn lichaam ophalen is dat ook", aldus de antropoloog, die ervoor pleit om het er gewoon bij te laten. "Het veroorzaakt te veel problemen, om realistisch te zijn."