Donar oppermachtig in Derby van het Noorden, eindelijk winst BAL

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de Dutch Basketball League laten zien wie de beste ploeg is, in het noorden althans. De Derby van het Noorden in Leeuwarden was geen moment spannend: 60-97.

Leeuwarden wordt al het hele jaar geteisterd door blessures, maar staat nog redelijk knap op de zesde plek. De blessuregolf lijkt zich langzaam terug te trekken, maar tegen Donar kwam dat allemaal nog wat te vroeg. "Maar ja, we spelen tegen Donar", klonk het relativerend uit de mond van coach Tony van den Bosch.

In Weert was het feest, want na negen opeenvolgende nederlagen om het seizoen af te trappen heeft Basketball Academie Limburg eindelijk een zege te pakken. Apollo Amsterdam, al bezig aan net zo'n dramatisch seizoen, werd met 91-78 geklopt. Vooral in het derde kwart kregen de Amsterdammers, die nu op 1-10 staan, een gigantisch pak slaag: 31-6.

Waar BAL en Apollo rampzalig bezig zijn, is Landstede Basketbal juist geweldig op dreef. De Zwollenaren domineren de competitie dit seizoen en daar kwam in Rotterdam geen verandering in. Dankzij onder meer 22 punten van Kaza Kajami-Keane en 20 stuks van Noah Dahlman werd Feyenoord met 77-89 over de knie gelegd, waardoor de koploper na tien duels nog altijd ongeslagen is.

ZZ Leiden staat op de derde plek en verdedigde die positie donderdagavond met verde. In de eigen Vijf Meihal was de ploeg een maat te groot voor de debutanten van de Dutch Windmills uit Dordrecht, die met 91-66 klop kregen, maar nog wel op de vijfde plek staan.