OM eist 10 jaar en TBS voor brute moord Holtheme

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 29-jarige man uit de gemeente Coevorden. Hij wordt ervan verdacht een 28-jarige man met een vuurwapen om het leven te hebben gebracht. Dat gebeurde eerder dit jaar bij Holtheme, een buurtschap tussen Coevorden en Hardenberg.

Het delict komt aan het licht als de verdachte zich op 4 maart aan het eind van de middag meldt bij het politiebureau in Coevorden. Naast hem ligt een vuurwapen, waarmee hij op de toegangsdeur van het politiebureau heeft geschoten. De man laat weten dat hij iemand om het leven heeft gebracht bij een bruggetje in de omgeving van De Haandrik. Daar wordt inderdaad het levenloze lichaam van het slachtoffer gevonden.

De verdachte geeft aan lange tijd bevriend te zijn geweest met het slachtoffer, maar uit het dossier is gebleken dat er sprake was van een ongelijkwaardige relatie, waarbij het slachtoffer werd gekleineerd en telkens het onderspit moest delven. Volgens de verdachte heeft hij het slachtoffer van het leven beroofd omdat hij bang voor hem was geworden en stelselmatig werd afgeperst. Het onderzoek heeft dit evenwel niet kunnen uitwijzen.

Het OM acht moord wettig en overtuigend bewezen. Volgens de officier van justitie was er sprake van een vooropgezet plan om het slachtoffer van het leven te beroven. Zo heeft de verdachte onder meer voorafgaand aan de moord op internet onderzocht of de munitie die hij wilde gebruiken dodelijk was. Daarnaast heeft hij bewust met het slachtoffer afgesproken op een verlaten plek en heeft hij daarbij zijn vuurwapen meegenomen in zijn jas, terwijl hij naar eigen zeggen het wapen altijd in zijn auto liet liggen.

De verdachte kampt met een persoonlijkheidsstoornis en ernstige verslavingsproblematiek. Een psychiater en een psycholoog achten de man verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling is aanwezig, zeker als verdachte met soortgelijke omstandigheden wordt geconfronteerd. Volgens de deskundigen zou aan verdachte de maatregel van tbs met dwangverpleging moeten worden opgelegd. De officier van justitie volgt dit advies.

Naast de tbs met dwangverpleging eist de officier van justitie een gevangenisstraf van tien jaar. “De levensberoving is op onverhoedse en zeer grove wijze gepleegd. Verdachte is hierbij volgens een van tevoren opgezet plan te werk gegaan”, aldus de officier. “Alleen een zware sanctie in de vorm van een langdurige gevangenisstraf kan het toegebrachte leed bij nabestaanden en de onrustgevoelens in de samenleving temperen.”

De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak.