NASCAR-kampioenschap in laatste minuten beslist

Op de Homestead-Miami Speedway is zondagavond het kampioenschap in de NASCAR Cup Series beslist. In de laatste race van het seizoen was de opzet simpel: vier coureurs waren nog over in de strijd om de titel en wie van deze Championship 4 het hoogst zou eindigen mocht zich kampioen noemen. 

Denny Hamlin vertrok vanaf poleposition, maar interessanter was natuurlijk waar de vier kampioenschapskandidaten vertrokken: Kyle Busch startte als tweede, Joey Logano als vierde, regerend kampioen Martin Truex Jr als zesde en Kevin Harvick als twaalfde. Hamlin was aanvankelijk de beste, maar Harvick reed zich gestaag naar voren en richting het einde van stage één had de veteraan de leiding in handen, vrij ruim voor niet-play-off-coureur Kyle Larson, Kyle Busch, Logano en Truex - de hele Championship 4 reed dus in de top-5 na stage één.

De Championship 4 wordt kort voorgesteld (Bron: YouTube)

Harvick lag ook bij de herstart voor stage twee aan de leiding, maar Larson kwam er gelijk langs, terwijl Logano niet veel later de koppositie pakte. Die hield hij niet lang vol en uiteindelijk ging het duel om de winst in de verder wat gezapige stage naar Larson, die in de laatste meters voorbij Harvick reed.

Bij de herstart was het wederom Harvick voorop, gevolgd door concurrenten Logano en Truex, met ook Larson er weer bij en met Kyle Busch op een gat. Larson reed ronde na ronde helemaal bovenin de baan en dat ging uiteindelijk dan toch fout: hij tikte net even te hard tegen de muur en moest met schade rondom zijn rechterachterband de pitstraat in.

Larson's probleem zorgde voor een caution en even later dus een herstart, aangevoerd door kemphanen Logano en Truex, die gelijk even fysiek contact hadden. Met vijftig ronden te gaan vochten de twee weer om de eerste plek, met Harvick en Busch daarachter, waardoor het weer zover was: de gehele Championship 4 reed in de top-4.

Contact tussen Logano en Truex (Bron: YouTube)

Truex sloeg een gat, maar een goed staaltje werk van Logano's pitteam bracht hem ineens voorbij Truex...maar Harvick's pitcrew bracht hem dan weer voor Logano en virtueel naar de leiding. Kyle Busch had het tempo niet te pakken en moest dus maar voor een andere strategie gaan: doorrijden en hopen op een caution, om dan met verse banden de boel in te halen.

Truex reed voorbij Logano, maar met twintig ronden te gaan was er ineens hoop voor Busch: zijn teamgenoot Daniel Suarez werd in de rondte getikt. Dat zorgde niet voor overdreven veel schade, maar wel voor een caution en dus kon Busch relatief veilig naar binnen. Dat deed iedereen, met twee winnaars: Kyle Busch, die de leiding pakte, en Truex, die achter hem aan kon sluiten.

Busch en Truex vertrokken vooraan bij de herstart, met Logano en Harvick daar weer achter: de vier kampioenschapskandidaten reden dus vooraan. De beste herstart was zonder meer voor Truex, terwijl Logano en Busch vochten om de tweede plek, met Harvick die het moeilijk had.

Al snel kwam Logano buitenom voorbij aan de nog altijd regerend kampioen, terwijl Harvick en Busch definitief af leken te haken. Dat deed Truex niet veel later ook, want Logano was simpelweg de snelste en reed zo naar zijn eerste NASCAR Cup Series-titel.

Logano viert de titel met het verbranden van wat rubber (Bron: YouTube)