British Airways aangeklaagd wegens stoel naast dikzak

Ene Stephen Prosser, 51 jaren jong, heeft vliegmaatschappij British Airways aangeklaagd. Hij eist een schadevergoeding van tienduizend pond, omdat hij gewond zou zijn geraakt nadat hij in een vliegtuig naast een wat dikke man moest gaan zitten.

Volgens de piepkleine Prosser (1,60m) was de man waar hij naast moet zitten 'zo groot als Jonah Lomu', doelend op een Nieuw-Zeelandse rugbylegende, die in 2015 is overleden en op het moment vermoedelijk niet zo groot meer is. Meneer klaagde tegenover het personeel aan boord dat hij gewond zou raken als hij zich naast de 'extreem grote' passagier moest zien te wurmen, die hij omschreef als iemand van ruim 1,90 meter en een kleine 140 kilogram.

"Hij was zo groot dat een van zijn billen tussen de armleuningen geperst moest worden. Met zijn knieeën zat hij tegen de stoel voor hem en de rest van zijn lichaam ging over op mijn stoel", aldus de eiser. "Ik had gelijk door dat dit een probleem ging worden, want ik moest mij in een onnatuurlijke positie zien te krijgen. Elke keer als hij zijn arm neerlegde kwam deze neer op mijn armleuning, waarbij hij telkens per ongeluk het volume van mijn audio extreem ver omhoog draaide."

Prosser liet weten niks tegen de passagier zelf te zeggen, omdat de betreffende man zich zelf ook wel bewust leek te zijn van de problemen, maar hij klaagde wel bij het cabinepersoneel. Volgens het personeel zat de Boeing 777 vol en mocht hij niet met iemand van plaats ruilen. Volgens Prosser heeft hij sinds het voorval in januari 2016 constant spasmes in zijn rug en pijn aan zijn onderrug. Door zijn verwondingen kon hij niet meer overwerken, zat mountainbiken er ook niet meer in en liep zijn relatie op de klippen.

Timothy Salisbury, vertegenwoordiger van British Airways, vroeg zich in de rechtszaal af of de vergelijking met rugbyer Lomu wellicht wat overdreven was. "Nee, totaal niet", aldus Prosser. Salisbury zei dat het cabinepersoneel de gezette meneer omschreef als 'lang, maar niet extreem dik'. Een woordvoerder van de maatschappij liet weten dat Prosser tijdens de vlucht nergens last van leek te hebben en dat hij 'op meerdere momenten lag te slapen'.

De rechtszaak gaat ondertussen door.