Dovizioso wint zeiknatte slotrace MotoGP-jaar, KTM viert eerste podium

Andrea Dovizioso heeft de laatste race van het MotoGP-seizoen 2018 gewonnen. Op het Valenciaanse Circuit Ricardo Tormo was de Italiaan de beste in een echt gruwelijk natte race, die vanwege de regen zelfs nog een tijdje stil werd gelegd. 

Alex Rins kende vanaf plek twee een heerlijke start en pakte voor het eerst in zijn loopbaan de leiding in de MotoGP, voor polesitter Maverick Viñales, regenspecialist Dovizioso en de verrassend sterke KTM-rijder Pol Espargaro, die Marc Marquez achter zich aan kreeg.

Rins domineerde de eerste ronde en sloeg een indrukwekkend gat naar de vier man achter hem, die op hun beurt achtervolg werden door Danilo Petrucci, Aleix Espargaro en Valentino Rossi, met ook Jack Miller en Andrea Iannone die de aansluiting daar nog hadden.

Voor Aleix Espargaro was de race snel voorbij, hij ging onderuit, terwijl Viñales de grootste moeite had om zich een beetje staande te houden, wat eigenlijk totaal niet lukte. Rins was ondertussen veel beter dan de rest en had al snel bijna vier seconden voorsprong op Dovizioso en Marquez.

Miller werkte zich knap naar een zesde plek, maar de Australiër deed wat hij al zo ontzettend vaak heeft gedaan: te enthousiast worden en crashen, zelfs al voor de vijfde keer in het weekeinde. Petrucci nam zijn plek over...en ging een ronde later zelf ook tegen het alsmaar natter wordende asfalt.

De enige overgebleven Espargaro reed keurig voorin mee, maar ook Pol ging onderuit en nog voor dat goed en wel duidelijk was stuiterde ook Marquez met volle vaart het grind in. De wereldkampioen greep naar zijn toch al pijnlijke schouder, Rossi kwam zo ineens op plek drie terecht.

We waren nog lang niet klaar, want Marquez stond nog amper op zijn benen of Iannone denderde van zijn Suzuki af. Rookie Franco Morbidelli lag zo ineens vijfde, vlak voor Dani Pedrosa, bezig aan zijn allerlaatste MotoGP-race. 

Door al dat gebeuren lag Viñales ondanks zijn matige race toch weer op de vierde plek, vooral omdat hij nog niet onderuit was gegaan. Daar moest even rap verandering in aangebracht worden en dus knetterde ook Viñales met Yamaha en al door het grind.

Morbidelli profiteerde natuurlijk optimaal van alle valpartijen, maar - en je ziet hem al aankomen - ook de Italiaan besloot om het grind eens beter te gaan bestuderen. De voorsprong van Rins werd ondertussen snel kleiner: Dovizioso en Rossi kwamen met rasse schreden dichterbij.

Onder druk maakte Rins een foutje, maar hij bleef zowaar wél overeind. Wel was hij de leiding kwijt en dus hadden we een kopgroep van drie man, waar Rossi met Dovizioso knokte om de eerste plek, terwijl bijvoorbeeld Takaaki Nakagami ineens al op de zesde plek lag.

Ondanks dit alles waren we nog niet eens halverwege en in de 12e van 27 ronden was het dan even klaar: de regen werd alsmaar heviger en de racedirectie besloot om de rode vlag te zwaaien, nadat onder meer Dovizioso aangaf dat het toch echt te gortig werd.

Deel twee
Na een lange onderbreking konden de heren dan eindelijk weer verder, op een nog altijd natte, maar niet meer overdreven natte baan. Rins vertrok vanaf pole en pakte de leiding, voor Dovizioso, Rossi, Pedrosa, Espargaro en Nakagami, die Alvaro Bautista en Jorge Lorenzo achter zich aan had.

Dovizioso nam de leiding al snel over, maar het was wel duidelijk dat het weer tussen hetzelfde drietal ging als voor de onderbreking: Espargaro en Pedrosa volgden al op een flink gat. Met valpartijen viel het aanvankelijk mee, hoewel Alvaro Bautista daar anders over dacht.

Schrijven over een gebrek aan valpartijen blijkt ook geen handige zet, want vrijwel gelijk ging niemand minder dan Rossi vanuit de kopgroep onderuit. Espargaro lag zo ineens weer op de derde plek, waarbij Dovizioso en Rins wel uit het zicht verdwenen waren.

De verschillen waren ondertussen behoorlijk groot en Dovizioso kon dan ook zonder problemen naar de winst rijden, voor Rins. Het grootste juichen was er voor Espargaro: hij pakte zijn eerste MotoGP-podium, net als KTM. Michele Pirro werd vierde, Pedrosa sloot zijn carrière af met plek vijf.